xcounter
#

Британія списала понад 1000 машин та літаків, частина з яких могла б знадобитись ЗСУ

19821
E-3 Sentry AWACS зі складу Королівських ВПС Великої Британії, фото архівне, джерело - UK MOD Crown Copyright 2021
E-3 Sentry AWACS зі складу Королівських ВПС Великої Британії, фото архівне, джерело - UK MOD Crown Copyright 2021

Тим більш, що там мова про техніку та обладнання, які потрібні нашим захисникам ще "на вчора"

Після 24 лютого 2022 року уряд Великої Британії "у різний спосіб" позбавився від загалом 1044 машин та 48 літаків різних типів, які належали британським збройним силам. Більша частина цих машин, або 667 одиниць була продана як металобрухт на аукціонах, інша частина техніки – була продана або за прямими контрактами приватним компаніям чи урядам інших країн, або ж статус цього майна наразі невідомий (цю категорію техніки британці віднесли до "Білого флоту").

Такі дані в своїй публікації наводить британський портал UK Defense Journal. І хоча там нема деталізації наприклад за конкретною датою чи вартістю продажу, але дещо цікаве ми там все ж можемо побачити.

Читайте також: Чи можна ракету PAC-3 MSE для Patriot інтегрувати в бойову систему Aegis: перевірять вже навесні

Наприклад, якщо подивимось на таблиці згори та знизу, то побачимо, що за останні 2 роки британський уряд списував всюдиходи, бронемашини або ж причепи тих типів, що так чи інакше уже використовуються в Силах оборони України, або ж могли б знайти своє застосування. Особливо на тлі того, що через нестачу техніки наші військові пішли навіть на викуп німецьких танкеток Wiesel на 3 тони на цивільному ринку.

Крім того, привертає увагу і примітка про те, що британці у вказаний період утилізували деяку кількість комплектуючих до танків Challenger та Challenger 2, хоча ймовірно, для такого ресурсу можна було б знайти більш раціональне використання. Як і власне тим самим 667 машинам та причепам, які бути продані на утилізацію.

Навіть якщо припустити, що частина таким чином реалізованої техніки від британців врешті-решт все ж "перекочувала" до ЗСУ в рамках волонтерських або інших закупівель, набагато краще було б таку техніку передати нашим військовим напряму.

Що стосується наведеного переліку списаних та проданих британцями 48 літаків за останні 2 роки, то там є свої нюанси. За великим рахунком, із наведених у цій категорії практичну та реальну цінність для нашого війська могли би складати хіба що E-3 Sentry – у списку проданих вказано 5, довідник The Military Balance 2021 вказував про наявність лише трьох літаків цього типу в строю Королівських ВПС (очевидно, інші два могли бути продані як "донори запчастин").

Але очевидно, що тут мова йшла про цілком придатні до використання за прямим призначенням літаки, бо три E-3 Sentry у 2022 році британці продали до Чилі. І це в той час, коли британські ЗМІ самі писали про необхідність поставки літаків класу AWACS для ЗСУ.

За усіма іншими типами літаків – очевидно, це були уже непридатні до використання, по яким списати і продати було єдино вірним варіантом. Навіть якщо говорити наприклад, про BAE 146, на яких літала королівська сім’я Великої Британії. А про наявність тих самих Harrier або ж Tucano в наявності британських збройних сил той же довідник The Military Balance 2021 не вказує нічого.

Читайте також: Зенітні CAMM-ER та ракети до систем HOMAR: як поляки йдуть до виробництва цієї зброї