xcounter
#

Зенітні CAMM-ER та ракети до систем HOMAR: як поляки йдуть до виробництва цієї зброї

3020
Фото — MBDA
Фото — MBDA

Поляки будуватимуть нові технологічні лінії і нові заводи для виробництва низки ракет різних типів

Польща у рамках свого масштабного переозброєння активно працює над угодами, які передбачають локалізацію того чи іншого озброєння, і сьогодні компанія MESKO S.A. (входить до складу Polska Grupa Zbrojeniowa, PGZ) готується до передачі технологій виробництва ракет двох досить важливих для країни програм, пов’язаних з протиповітряною обороною (зенітні ракети CAMM-ER), а також ракетними військами та артилерією (керовані боєприпаси для систем Homar-A і Homar-K).

зенітна ракета
Фото — MBDA

І в цілому обидві ці програми мають пройти відносно схожий шлях, як відзначає член правління MESKO S.A. і президент PIT-RADWAR Пшемислав Ковальчук. "Метою є комплексна передача технологій і нарощування виробничих потужностей у Польщі перспективних керованих ракет. Ми створюємо потенціал, якого раніше ніколи не існувало", — відзначив він в інтерв’ю виданню Defence24.pl.

Читайте також: У Польщі виникли проблеми з грошима на астрономічні закупівлі озброєння на близько 66 млрд доларів

Щодо зенітних ракет, то йдеться про CAMM-ER з дальністю у понад 45 км — поляки вже мають на озброєнні базову версію цієї ракети для своїх систем Mała Narew і в майбутньому Pilica+, й інтеграцією ракет і постачальником систем управління якраз є PGZ, а MESKO S.A. з 2020 року постачає компоненти для цих ракет.

"Але ліцензійне виробництво зенітних ракет, здатних уражати цілі на відстані понад 45 км, у тому числі активної радіолокаційної ГСН, які будуть вироблятися у Польщі вперше, стане проривом", — зауважують польські експерти, наголошуючи на тому, що для цього треба буде підготувати відповідну інфраструктуру.

Причому йдеться тут і як про будівництво абсолютно нових технологічних ліній у рамках розширення інфраструктури компанії MESKO S.A., так і про ймовірну появу нового заводу зі складання ракет CAMM-ER — але по цьому пункту рішення поки що не прийнято.

Водночас Ковальчук відзначає, Що CAMM-ER має стати базовим продуктом і матиме великий експортний потенціал. "У нас є можливість запропонувати комплексні рішення, а також інтегрувати такі елементи, як радари тощо відповідно до потреб клієнтів", — зауважує він.

Нові потужності, які з’являються у Польщі для виробництва ракет CAMM-ER, можуть бути використані для створення нової версії британсько-польської ракети, а саме CAMM-MR, яка може мати дальність у понад 100 км і буде оснащена новою ГСН — PGZ і MBDA UK минулого року на виставці MSPO підписали лист про наміри.

Щодо ракет у рамках програми ракетних систем Homar, то йдеться про "всі типи 227-мм боєприпасів" і знову ж таки про поетапну передачу технологій, від складання і до виробництва боєголовок; виробництво відбуватиметься на нових заводах, але в рамках структури компанії MESKO SA, і також розглядається створення спільного підприємства.

Причому що для зенітних ракет CAMM-ER, що для ракет систем Homar інерціальні навігаційні системи будуть закуповуватися у закордонних партнерів, бо їхнє виробництво вважають економічно невигідним "навіть якщо вони використовувалися у всіх ракетах, вироблених у Польщі".

Крім того, передача технологій для виробництва ракет до систем Homar може стати базою для створення вже польської некерованої ракети у тому випадку, якщо буде такий запит від оборонного відомства країни.

Читайте також: Польща має проблемні SW-4 Puszczyk і ще Ми-2 для навчання пілотів, і тому шукає нові вертольоти