xcounter
#

Польща має проблемні SW-4 Puszczyk і ще Ми-2 для навчання пілотів, і тому шукає нові вертольоти

1626
H145M, фото — Airbus
H145M, фото — Airbus

І які вже сьогодні можуть бути потенційні кандидати на навчальний гелікоптер для Війська Польського

Польська Агенція з озброєнь оголосила про старт консультацій щодо закупівлі комплексної системи підготовки пілотів бойових гелікоптерів — йдеться про 24 машини для проведення навчань з використанням засобів повітряного бою, тренажери, логістичний пакт тощо, а також адаптація чи створення необхідної для цього інфраструктури. Консультації стартуватимуть 14 лютого і триватимуть місяць — по 15 березня цього року.

Сьогодні польське військо має у своєму активі 22 легких навчальних гелікоптери SW-4 Puszczyk. "Ці машини відносно нові, але із самого початку зіштовхнулися з технічними проблемами та не вважаються оптимальними для навчання пілотів", — відзначають у польському виданні Defence24.pl.

Читайте також: У Польщі виникли проблеми з грошима на астрономічні закупівлі озброєння на близько 66 млрд доларів

Крім того, поляки для навчання пілотів також використовують й невідому кількість застарілих гелікоптерів Ми-2, але очевидно, що це також не найкращий варіант з урахуванням планів Польщі з переозброєння на різні нові гелікоптери, зокрема й закупівлю американських Apache.

Так, наприклад, Польща має плани із поповнення свого парку гелікоптерів такими зразками, як AW101 (чотири одиниці), S-70i Black Hawk (вісім одиниць) і AW149 (32 одиниці, з ракетами Hellfire, розглядаються як заміна Мі-2, серед модифікацій має бути й навчально-бойові машини).

американські вертольоти Apache
Гелікоптери Apache у Польщі, травень 2022, фото — U.S. DoD

А минулого року Державний департамент США погодив продаж Польщі гелікоптерів Apache на 12 млрд доларів — йдеться про 96 новітніх гелікоптерів AH-64E Apache Guardian, значний перелік озброєння, а також величезну кількість супутнього обладнання.

Щодо потенційних кандидатів, то наразі у цьому напрямку виділяється два основних гравці. Перший — це Airbus Helicopters зі своїми H145M, які, наприклад, на виставці MSPO-2022 компанія просувала як заміну застарілим радянським машинам Ми-2.

Другий — італійська Leonardo Helicopters, що вже в цьому році на тій же MSPO демонструвала свій легкий гелікоптер AW109. Також не виключено, що своєю продукцією спробує зацікавити поляків й компанія Bell.

Читайте також: Схоже, "вільних" Apache немає й навіть щоб дати вертольоти в лізинг Польщі