xcounter
#

Польща нарешті знайшла сучасну заміну для радянських Мі-2

16736
Вертольоти Мі-2 армії Польщі, фото ілюстративне
Вертольоти Мі-2 армії Польщі, фото ілюстративне

Заодно поляки вирішили "підказати" - легкі гелікоптери краще використовувати як навчально-бойові, або ж у варіанті РЕБ

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив, що його відомство визначилось з моделлю легкого гелікоптера, який закупатиме за програмою Perkoz. Вибір упав на італійський AW149, який за ліцензією виробляється на польському заводі PZL-Świdnik, пише портал Defence24.

Вибір остаточний. На це вказує зокрема те, що своє рішення по програмі Perkoz міністр оборони Блащак оголосив в присутності президента Польщі Анджея Дуди.

Читайте також: Армії Європи починають скупати артилерію: у САУ CAESAR новий замовник, а Німеччина вже втрачає клієнтів
Вертоліт AW149 від Leonardo для збройних сил Польщі, фото – портал Defence24

Загалом поляки планують придбати 32 вертольоти AW139 у трьох модифікаціях – навчально-бойовий гвинтокрил, штабний вертоліт, та гелікоптер радіоелектронної боротьби та радіотехнічної розвідки. Виходить, що поляки збираються купити один новий вертоліт замість двох старих – за даними довідника The Military Balance за 2021 рік, армія Польщі зараз має 41 легкий вертоліт типу Ми-2 та 34 легкі вертольоти типу W-3 Sokol. Для заміни саме цих типів вертольотів поляки й запустили свою програму Perkoz.

Польський вертоліт W-3 Sokol, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поляки зі старту цієї програмі мали чіткі вимоги до перспективного легкого вертольота – можливість брати на борт 1000 кг корисного навантаження чи 5 осіб, подвійна система управління, можливість установки озброєння та оптико-електронних станцій.

Фаворит у цій програмі був визначений ще в березні 2021 року – італійська Leonardo із заводом PZL-Świdnik. Втім, наступні півтора роки у поляків з італійцями були витрачені на торги, бо Leonardo хотіла поставити "старіший" вертоліт AW139.

Демонстрація вертольота AW139 для польських військових у вересні 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Прем'єра танка нового покоління KF51 Panther від Rheinmetall: німецька "Пантера" повертається (фото, відео)