xcounter
#

Платити по 700 млн навіть за новітні бомбардувальники-невидимки B-21 у світі поки що не готові

8951
Новітній бомбардувальник B-21 Raider, всі фото U.S. Air Force
Новітній бомбардувальник B-21 Raider, всі фото U.S. Air Force

Закупитися бодай десятком сучасних бомбардувальників B-21 Raider може коштувати десятки мільярдів доларів

Австралійський уряд опублікував свій "Стратегічний огляд оборони" і в ньому зокрема йдеться про те, що країна розглядала як один з варіантів посилення свого війська у контексті протистояння з Китаєм новітній стелс-бомбардувальник B-21 Raider від американської компанії Northrop Grumman, розповідають у виданні The War Zone.

B-21 Raider
B-21 Raider

До речі, це не вперше, коли Австралія говорить про закупівлю сучасних бомбардувальників, які офіційно були представлені наприкінці 2022 року – розмови про це були ще минулого року, зокрема у грудні у звіті Австралійського інституту стратегічної політики йшлося про потребу в закупівлі 12 бомбардувальників за космічні 28 млрд доларів – тоді ж відзначалося, що перший літак країна може отримати до 2030-2032-го року.

Читайте також: Австралія скорочує замовлення на БМП втричі й це насправді впливає на Україну

Але зрештою уряд Австралії вирішив відмовитися від ідеї закупівлі новітніх стратегічних бомбардувальників, що насправді аж ніяк не дивує, враховуючи передусім ціну на ці літаки. Передусім через ті ж захмарні кошти, які треба витратити на літак.

Наприклад, судячи з нещодавньої інформації, ціна одного "голого" літака може становити близько 700 млн доларів – для порівняння, новий Rafale на експорт коштує вже майже $200. Судячи з цієї цифри, 12 літаків коштували б до 8,5 млрд доларів і це насправді набагато менше за суму у 28 млрд доларів, яка звучала раніше – але це без урахування інших затрат на інфраструктуру, озброєння, навчання, технічне обслуговування, запасні частини тощо.

Rafale F4 винищувач
Rafale F4, фото Dassault Aviation

Тобто – навіть якби Австралія ризикнула б витратити купу коштів на закупівлю бомбардувальників B-21, їхній флот був би настільки незначним, що це навряд чи виправдало б настільки великі інвестиції в літаки.

Далі – вартість години польоту. Хоча для B-21 вона невідома, але, наприклад, якщо в цілому подивитися на те, скільки коштує година польоту на бомбардувальниках США, то рейтинг виглядатиме наступним чином: найдешевший – B-52H Stratofortress з понад 88 тисячами доларів, далі йде B-2 Spirit – понад 150 тисяч доларів і зрештою B-1B Lancer – трохи більш як 173 тисячі доларів.

B-2 Spirit
B-2 Spirit

Ще одним не менш важливим фактором, крім ціни, є те, що B-21 є унікальним літаком американської розробки з передовими та секретними технологіями, і незрозуміло, чи взагалі б погодив уряд США продаж свого бомбардувальника іншій країні, бо це б, очевидно, мало б свої наслідки, зокрема з боку Китаю.

Тому Австралія зрештою вирішила замість закупівлі дорогих бомбардувальників зосередитися на далекобійних можливостях свого F-35A тощо – наразі, звичайно, залишається невідомим, чи відмовилися повітряні сили країни від закупівлі бомбардувальників B-21 взагалі, але в короткостроковій та, мабуть, середньостроковій перспективі зміна рішення малоймовірна.

Читайте також: Україна замовила в Австралії бойові модулі для бронетехніки на 80 млн доларів: які це модулі та для якої машини