xcounter
#

Україна замовила в Австралії бойові модулі для бронетехніки на 80 млн доларів: які це модулі та для якої машини

 Electro Optic Systems - спецілізується на бойових модулях, на фото - БМП Redback AS21
Electro Optic Systems - спецілізується на бойових модулях, на фото - БМП Redback AS21
5823

За контрактом на 80 млн доларів австралійська Electro Optic Systems має виготовити 100 бойових модулів з довершеною системою управління вогнем та потужним набором озброєння

Україна все активніше починає замовляти нове озброєння, не спираючись лише на допомогу союзників. Зокрема австралійська компанія Electro Optic Systems повідомила, що уклала попередній контракт з "СпецТехноЕкспортом" на виготовлення та постачання 100 бойових модулів на загальну суму у 80 млн доларів США.

Це замовлення має бути виконано протягом 2023-2024 років, якщо протягом найближчих тижнів австралійська компанія успішно проведе демонстраційні випробування та виконає інші процедури, які звичні для виконання оборонних контрактів.

Читайте також: Про зброю з запасів для ЗСУ і 300 млрд вже для себе: у Німеччині розповіли, як "рятуватимуть" Бундесвер
Boxer Electro Optic Systems
Нідерландський Boxer з бойовим модулем від Electro Optic Systems

Точна назва бойового модулю не зазначена, а лише уточнено, що він "важкий" - heavy remote weapon systems. У каталозі продукції Electro Optic Systems, загалом є чотири бойових модуля та одна башта, але лише один з них має позначку "важкий" - R800S.

R800S оснащується за рішенням замовника або 30-мм автоматичною гарматою Bushmaster - Mk44S, кулеметом та ПТРК Javelin в одній пусковій (альтернатива - два Spike). Або 30-мм Bushmaster M230LF, важким кулеметом M2 .50cal та 7,62-мм M134, а також вдвічі більшою кількістю пускових ПТРК по 4 Javelin, Spike або TOW (також є варіанти з двома Stinger чи керованими реактивними снарядами калібром 2,75 дюйма Talon від Raytheon).

Також замовник може обрати версію не тільки з денною та тепловізійною камерою та лазерним далекоміром, а й командирською панорамою. Модуль відрізняє й довершена цифрова система управління вогнем з автоматичною селекцією цілей, автосупроводженням, розрахунками випереджень та похибок на атмосфері умови, включно зі стрільбою під час руху. При цьому вага бойового модуля без додаткового бронювання становить всього 800 кг.

А якщо згадати про башту, яка має назву T2000, то це виріб, який пропонується для оснащення БМП Redback AS21 - версії корейської K21, яка є одним з двох кандидатів на нову машину збройних сил Австралії, конкуруючи з KF-41 Lynx.

Electro Optic Systems

Водночас найбільш популярний бойовий модуль Electro Optic Systems - це R400S - Mk2, який активно встановлюється на бронеавтомобілі, зокрема на JLTV та Bushmaster. І цей бойовий модуль вже добре знайомий українським військовим, які використовують його з автоматичним гранатометом Mk19 та 7,62-мм кулеметом.

Хоча навіть й R400S - Mk2 підтримує встановлення у нього навіть M134D Minigun та ПТРК. А для легкої бронетехніки пропонується й R600 з 30-мм Bushmaster.

Зазначимо, що з огляду на умовну вартість одного бойового модуля для України у розмірі 800 тисяч доларів, то скоріш за все мова йде про дійсно важкі версії, бо R400S - Mk2 у 2017 році під час продажу американській компанії Orbital ATK (зараз поглинута Northrop Grumman) коштував близько 280 тисяч доларів.

Таким чином з високою долею вірогідності важкий бойовий модуль від Electro Optic Systems буде призначений вже для колісних бойових машин, а не для бронеавтомобілів. Одним з кандидатів є звісно польські Rosomak, яких якраз замовлено 100 одиниць, але навряд Польща не зможе поставити на них свій бойовий модуль ZSSW-30 максимально схожий за озброєнням до R800S. Другим справедливо вважати американські Stryker, які з огляду на відео прийшли у версії БТРів, тобто з кулеметним озброєнням.

Але не варто забувати, що Україна сама виробляє колісні бойові машини, наприклад БТР-4, додавання до якого сучасного бойового модуля дійсно дозволить вийти на новий рівень бойової ефективності. А також те, що такі модулі можливо встановити навіть на M113.

Читайте також: Рашисти вперто запевняють, що збили GLSDB та показали Бук-"дриґалку" з якого ледь на впали ракети (відео)