xcounter
#

Про зброю з запасів для ЗСУ і 300 млрд вже для себе: у Німеччині розповіли, як "рятуватимуть" Бундесвер

4667
Всі фото: Bundeswehr
Всі фото: Bundeswehr

Очільник оборонного відомства Німеччини розповів про своє бачення того, як варто закрити "пробіли" в німецькому ОПК та війську

Війна в Україні викрила низку проблем в арміях та оборонно-промислових комплексах світу, зокрема з боєприпасами та їхнім виробництвом, боєготовністю танків та проблеми з іншою бронетехнікою тощо. Однією з таких країн є Німеччина, яка, наприклад, виявила катастрофічну ситуацію з танками, коли кількість боєздатних Leopard 2 перебуває на позначці у 30%.

Leopard 2 Німеччина
Німеччина має проблеми з боєготовністю своїх танків Leopard 2

І, як відзначив в інтерв’ю виданню Welt am Sonntag очільник оборонного відомства Німеччини Борис Пісторіус, до 2030 року Бундесверу не вдасться розв’язати питання з фінансуванням на постачання озброєння та військової техніки – за його словами, Німеччина через сім років буде нереально повністю закрити всі пробіли в німецькому війську: "На це треба буде роки. Всі про це знають".

Читайте також: Яка проблема може загальмувати збільшення виробництва 155-мм боєприпасів аж на три роки
ббм boxer
ББМ Boxer

Так, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну німецьке військо мало серйозні проблеми з недофінансуванням, і тепер перед міністром оборони стоїть амбітне завдання зі збільшення військових витрат.

Задля закриття "пробілів" канцлер Німеччини Олаф Шольц ще минулого року оголосив про появу спецфонда у розмірі одразу 100 млрд євро спеціально для Бундесвера – а за підрахунками міністерства оборони, збройним силам країни потрібні "вливання" у 300 млрд євро, щоб як поповнювати свої запаси, так і оновлювати їх новітньою технікою.

Але Пісторіус вважає такі інвестиції навіть не тільки нереальними, але й "непотрібними" і акцентує, що передусім варто виділити пріоритетні для армії напрямки, одним з яких він вважає захист східного флангу НАТО – для цього Німеччина до 2025 року має створити повністю оснащену дивізію, щоб "зробити адекватний внесок в Сили реагування НАТО".

Відповідно, найголовнішою задачею Пісторіус вважає "привести Бундесвер у сучасну епоху з забезпеченням зброєю та боєприпасами" – і щоб досягти цієї мети, Німеччина має збільшити витрати на "оборонку" до 2% від ВВП, як цього потребують у НАТО. У 2022 році цей показник становив 1,5%, водночас, за попередніми розрахунками, показника у 2% вдасться досягти у 2024 і 2025 роках, водночас у 2026 він знову може впасти.

PzH 2000
PzH 2000

У матеріалі також йдеться про таке – що оскільки Німеччина відчуває серйозну нестачу боєприпасів та озброєнь, то не зможе відправляти в Україну більшу кількість зброї з запасів Бундесверу. Натомість Німеччина раніше оголосила про виділення одразу 12 млрд євро протягом наступних дев’яти років, щоб мати змогу відправляти в Україну нове озброєння, а не з запасів.

Читайте також: Подвоїти виробництво ракет GMLRS буде складно, і проблема навіть в тому, що робітникам довго їхати на роботу