xcounter
#

Подвоїти виробництво ракет GMLRS буде складно, і проблема навіть в тому, що робітникам довго їхати на роботу

16160
Пуск ракети GMLRS, фото ілюстративне
Пуск ракети GMLRS, фото ілюстративне

Наразі у Lockheed Martin виробляють 10 000 ракет GMLRS на рік

Нещодавно ми розповідали про плани Пентагону подвоїти виробництво низки боєприпасів – зокрема йшлося і про ракети GMLRS, якими ЗСУ б’ють окупантів з HIMARS та M270. Але через низку проблем у Lockheed Martin не зможуть зробити це в стислі терміни, як відзначає видання Defense One з посиланням на директора з розвитку бізнесу Lockheed Martin з тактичних ракет Бекі Вітроу.

Як стверджує Вітроу, щоб подвоїти виробництво, компанії знадобиться щонайменше два або ж навіть більше років – так, сьогодні річний обсяг виробництва GMLRS становить 10 000 ракет і це максимум, який може видати компанія. Водночас у компанії працюють над тим, щоб до 2024 року збільшити цю кількість на 40% – до 14 000.

Читайте також: Якщо Пентагон не передумає, то Oshkosh може закрити виробництво машин JLTV вже до кінця 2024 року

Найбільша проблема – в станках та випробувальному обладнанні, зауважує Вітроу. Втім найбільша – не значить єдина, бо компанії також важко знайти фахівців для виробничих ліній, і тут одна з проблем полягає в тому, що низка з них банально розташовані дуже далеко від населених пунктів. З цього випливає те, що завод, попри те, що має можливість працювати у дві зміни, наразі працює тільки в одну.

Є також проблеми і з тим, щоб вчасно та в потрібних обсягах отримувати необхідні компоненти від підрядників – наприклад, один з субпідрядників, що виготовляє компоненти для GMLRS, також робить їх і для ракети Javelin (виробництво якої теж мають подвоїти). І таким чином виникає ситуація, коли компанія має пожертвувати чимось одним заради іншого.

Загалом такі проблеми з виробництво GMLSR – не одиничний випадок. Наприклад, раніше ми розповідали про проблему малої кількості підрядників як одну з головних на сьогодні для американського ОПК, а також про те, чому США поки не можуть виробляти більше снарядів для ЗСУ – і там теж є проблема з обладнанням.

Читайте також: Гіперзвукову AGM-183A остаточно "поховали": прототипи ще політають, але тепер у ПС США лише одна програма