xcounter
#

Якщо Пентагон не передумає, то Oshkosh може закрити виробництво машин JLTV вже до кінця 2024 року

5779
Фото: U.S. Department of Defense
Фото: U.S. Department of Defense

Влітку має бути офіційний фінал історії з контрактом на JLTV – В Oshkosh скаржаться на конкурента і сподіваються повернути контракт, хоча й готуються згортати виробництво

На початку лютого цього року стало відомо, що американська компанія Oshkosh залишилася без серйозного контракту вартістю 8,6 млрд доларів на 10 років, у рамках якого компанія мала б виготовити понад 20 тисяч машин JLTV, а також ще майже 10 тисяч причепів – контракт на виробництво машин отримала інша американська компанія AM General.

jltv u.s.army
Фото: U.S. Army

Ця ситуація цікава передусім тим, що Oshkosh програв контракт на виробництво власного ж автомобіля – компанія у далекому 2015 році виграла контракт на створення JLTV, але у рамках цього контракту оборонне відомство США викупило й права на технічні дані бронемашини – і тепер не виключено, що AM General буде виробляти саме машину, яку проектувала Oshkosh, а не власну розробку.

Читайте також: Знищити ворожі кораблі з легкого тактичного автомобіля: як в Естонії Spike NLOS з Oshkosh JLTV запускали
jltv
Фото: U.S. Army

Таке рішення змусило Oshkosh діяти у відповідь і компанія оскаржила рішення Міноборони США і планує зберегти багатомільярдний контракт – але загалом, як наразі розповідає видання Defense News, у компанії до кінця 2024 року готуються закрити свою виробничу лінію JLTV, хоча й сподіваються, що Пентагон ще може змінити своє рішення.

jltv тактичний бронеавтомобіль Литва Oshkosh
Литовська JLTV. Фото: Ministry of National Defence of the Republic of Lithuania

Наразі у компанії роздумують, що будуть робити після того, якщо виробництво JLTV все ж таки перейде до рук AM General – як відзначив в ексклюзивному інтерв’ю виданню Defense News президент компанії Oshkosh Тім Блек, якщо компанія перейде на виробництво іншого продукту взамін JLTV, то потім буде "важко повернутися до тактичних колісних машин", ймовірно натякаючи на ситуацію, в якій AM General може не впоратися із завданням і оборонне відомство США буде вимушене повернутися із JLTV до Oshkosh.

У виданні також опинилася копія документа, в якому Oshkosh оскаржує рішення передати виробництво JLTV до AM General – там наголошують на "явних ризиках" і "нульовому досвіді виробництву JLTV". І що в AM General зізналися, що "повинні створювати власні проекти, перед тим, як зможуть розпочати власне виробництво".

Хоча раніше були припущення, що AM General було обрано через ймовірно вигіднішу пропозицію у порівнянні з конкурентами, в Oshkosh кажуть, що Армія США не врахувала фінансові можливості компанії і загалом такий крок матиме значні фінансові ризики.

Так, в Oshkosh кажуть, що ще з 2015 року у компанії працювали над тим, щоб знизити витрати і зосереджувалися на "економії кожного пенні". Як стверджує Блек, "коли ми побачили ціну пропозиції іншого конкурента, ми сказали, що не можемо навіть торкатися неї. Ми зазнаємо значних збитків за їхньою ціною пропозиції".

З цього всього можна припустити, що насправді в AM General вказали занижену ціну, і в майбутньому це може викликати труднощі у рамках програми. Також в Oshkosh прямо кажуть, що конкурент не має достатньо зв’язків із постачальниками, які потрібні для виробництва машин.

Зрештою, як повідомлялося раніше, рішення щодо скарги Oshkosh має бути прийнято вже влітку цього року, а саме 14 червня, і саме тоді ми дізнаємося, чи будуть вони продовжувати виробляти JLTV або ж виробництво машин перейде в руки нової компанії.

Читайте також: Нова концепція JLTV від компанії з України: з кулеметом чи навіть з пусковою для 122-мм ракет або Brimstone