xcounter
#

Гіперзвукову AGM-183A остаточно "поховали": прототипи ще політають, але тепер у ПС США лише одна програма

5221
Бомбардувальник B-52 з ракетою AGM-183A
Бомбардувальник B-52 з ракетою AGM-183A

Раніше була інформація, що рішення по AGM-183A ARRW "затримається" до 2025 року, але все відбулося набагато швидше

Повітряні сили США у березні цього року провели чергові випробування своєї гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), і з ними насправді виявилося не все так просто – це були другі бойові випробування прототипу цієї ракети, і, на відміну від перших, які пройшли у грудні 2022 і під час яких було досягнуто всі цілі і зокрема успішно випущено ракету, другі тестування не відзначилися значним успіхом, а згодом взагалі повідомили, що програма знаходиться під загрозою.

AGM-183A ARRW
Гіперзвукова ракета AGM-183A ARRW

І хоча раніше повідомлялося, що вирішальне рішення по AGM-183A ARRW буде прийняте у 2025 році, тепер у ПС США вирішили, що не збираються закуповувати цю гіперзвукову ракету. Як розповідає видання Bloomberg, таку інформацію озвучив помічник міністра ПС США з закупівель, технологій та логістики Ендрю Хантер.

Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США

Але, як відзначає Хантер, попри те, що "Повітряні сили на сьогодні не мають намірів здійснювати наступні закупівлі ARRW після завершення програми прототипування, виконання всебічних випробувальних польотів мають невід’ємну користь для збирання данних навчання та випробувань, які допоможуть у майбутніх гіперзвукових випробуваннях".

Відео ілюстративне

Йдеться про те, що у ПС США ще є два прототипи ракети AGM-183A ARRW, і раніше відзначалося, що їх планують протестувати – тепер ці результати допоможуть у просуванні інших гіперзвукових програм.

Щодо програми AGM-183A ARRW, то, попри наявність успішних випробувань, в цілому її спіткала низка невдач – окрім провалу в березні цього року, програма також відзначилася трьома першими невдалими випробуваннями, коли ракета то взагалі не могла покинути крило бомбардувальника B-52, то мала проблеми з двигуном. Зрештою, це викликало скептицизм у ПС США щодо подальшого успіху програми.

Тепер у ПС США залишився один проект гіперзвукової зброї – крилата ракета повітряного базування HAWC (Hypersonic Attack Cruise Missile). Контракт вартістю майже 1 млрд доларів на розробку цієї зброї отримала компанія Raytheon у вересні 2022 року. Характеристики проекту засекречені, наразі відомо, що ракета матиме двигун від Northrop Grumman, а як платформу для неї розглядають передусім винищувач F-15.

Читайте також: Нова ядерна гіперзвукова ракета для винищувачів Rafale: що відомо про французький проект ASN4G