xcounter
#

Невдачу з гіперзвуковою AGM-183A ARRW таки визнали, і у США взагалі кажуть, що програма під загрозою

10774
Ракета ARRW під крилом бомбардувальника B-52. Фото: U.S. Air Force
Ракета ARRW під крилом бомбардувальника B-52. Фото: U.S. Air Force

Що саме пішло не так під час випробувань не повідомляються, але ракеті дадуть ще декілька спроб

Нещодавно ми розповідали про те, що ПС США відзвітували про чергові випробування гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW, з якими насправді виявилося не все так просто – повідомлялося, що "випробування досягли декількох цілей", і тоді у ПС США відзначали, що не будуть оприлюднювати додаткові деталі про ці випробування і взагалі "з міркувань безпеки" будуть менше говорити про гіперзвукові випробування загалом.

AGM-183A ARRW
AGM-183A ARRW

Втім, наразі маємо ось таку новину, про яку розповідає Defense News – як відзначив секретар ПС США Френк Кендалл, ці випробування "не мали успіху". Що саме було не так не уточнюється, але загалом Кендалл відзначає, що служба "не отримала потрібних даних", на які розраховувала у рамках цього випробування, і тепер фахівці розбираються, що ж трапилося.

Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США

Відео ілюстративне

Ба більше, загалом програма гіперзвукової ракети AGM-183A ARRW може опинитися під загрозою. Але загалом поки у ПС США вирішили зупинитися на такому проміжному рішенні – служба у 2024 продовжить тестувати цю ракету, і остаточне рішення про AGM-183A ARRW приймуть вже у 2025 році.

Так, наразі у ПС США є ще два прототипи цієї гіперзвукової ракети, і служба планує протестувати їх після того, як розберуться, що ж саме пішло не так з нещодавніми випробуваннями.

Загалом, попри те, що ракета провалила перші три випробування, а також невдачу з останнім, у AGM-183A ARRW були й успішні пуски – наприклад, у грудні 2022, які насправді цілком можна було б назвати невеликим "проривом" у цій програмі.

Але навіть якщо у службі вирішать відмовитися від ARRW, то загалом без програми гіперзвукової зброї США не залишаться – як відзначив Кендалл, наразі у Повітряних силах як основну можуть розглядати гіперзвукову крилату ракету HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile) – у службі відзначають успішність програми, а також те, що ракета сумісна з більшою кількістю літаків і, таким чином, надасть розширені можливості Повітряним силам.

Читайте також: Нова ядерна гіперзвукова ракета для винищувачів Rafale: що відомо про французький проект ASN4G