xcounter
#

F/A-18 Super Hornet з чотирма ракетами AIM-9X, або як можна дійсно швидко відреагувати на загрозу

4500
Фото — U.S. Navy
Фото — U.S. Navy

У флоті США попрацювали над тим, щоб мати більше можливостей протидіяти ударним дронам єменських хуситів

Нещодавно військово-морський флот розкрив деталі своєї програми так званого "аварійного реагування", у рамках якої американські палубні багатоцільові винищувачі F/A-18 Super Hornet, а також палубні літаки радіоелектронної боротьби EA-18G Growler повинні були отримати більше можливостей для протидії безпілотним літальним апаратам єменських хуситів.

Йдеться про можливість для цих літаків нести ракети класу "повітря-повітря" AIM-9X Sidewinder на пілонах під крилами цих літаків. А днями ВМС США оприлюднили зображення, де на палубі авіаносця USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) класу Nimitz розташований винищувач Super Hornet вже з новим варіантом озброєння одразу з чотирма ракетами AIM-9X, відзначають у виданні The War Zone.

Читайте також: Бомбардувальник B-21 Raider має стати дешевше, раніше його ціна озвучена у майже 700 млн
F-18
Фото — U.S. Navy

І якщо Super Hornet фактично отримало доповнення, бо ці ракети вже встановлювалися на кінцівках крил цього літака, то для Growler це була нова система (принаймні, у військово-морських силах США, бо, наприклад, австралійські Growler вже мали таку можливість) і доповнить ракети AIM-120 AMRAAM. Такі нововведення мають покращити можливості США захищати цивільне судноплавство, та й власні кораблі, а також кораблі союзників від терористичних атак.

І тут у виданні акцентують на тому факті, що цей епізод зі швидким розгортанням додаткової кількості ракет на літаках "є гарною практикою для швидкого надання критичних можливостей і удосконалень, які підходять для зони гарячого конфлікту".

Зокрема припускають, що під час масштабних бойових дій у Тихоокеанському регіоні аналогічні "програми швидкого реагування" будуть актуальними, і тут, звичайно, важливим є також і факт запозичення досвіду інших країн, як це було з Growler.

Наостанок відзначається, що цей епізод з ракетами AIM-9X Sidewinder демонструє, що в певних випадках, коли це дійсно необхідно, американські військові можуть діяти досить швидко, щоб отримати додаткові можливості.

Читайте також: Ракетний удар РФ по Україні 11 квітня: збито 89% з того, що можна було збити