xcounter
#

США самі знищують своє положення гаранта безпеки: що далі та чому промова Жозепа Борреля дійсно важлива

США самі знищують своє положення гаранта безпеки: що далі та чому промова Жозепа Борреля дійсно важлива
4952

Ненадання допомоги Україні з боку США, розмови Трампа про вихід з НАТО - вже призвели до появи незворотних тріщин у фундаменті безпеки у Європі та світу загалом

Доволі часто промови політиків є просто словами, але часом - дійсно важливими та ключовими, які демонструють тектонічні зміни. І дуже схоже, що голова європейської дипломатії Жозеп Боррель на Форумі Європи 9 квітня 2024 року зробив саме таку вкрай важливу промову.

Вся вона була присвячена питанню безпеки та нових реалій, бо агресія РФ проти України зруйнувала минулий світ та змусила європейські країни прокинутись від летаргійного сну. З боку Defense Express можемо лише порадити ознайомитись із всією промовою, але з нашого боку доцільно виділити дійсно ключове. Бо мова торкається не лише Євросоюзу, не лише України, а загального світового безпекового устрою, що означає прямий вплив на світову економіку, дипломатію та взагалі життя.

Читайте також: Lockheed Martin показала "універсальну" гіперзвукову ракету Mako для F-35
Жозеп Боррель
Жозеп Боррель

З моменту завершення Другої Світової війни США зайняли позицію головного гаранту безпеки для всього світу, який розділяв західні цінності та протистояв "червоній загрозі". Протягом усієї Холодної війни у Європі саме американські війська були ключовим елементом безпеки всіх країн на захід від Ельби. А після розпаду СРСР і для країн колишнього Варшавського договору.

Але те, що було непохитним 75 років вже таким не є, про що прямо заявив Жозеп Боррель: "Ми повинні змусити громадян ЄС зрозуміти, що парасолька США, яка захищала нас під час Холодної війни та після неї, може не залишатися відкритою весь час. Що, можливо, залежно від того, хто керує у Вашингтоні, ми не можемо покладатися на американську підтримку і на американську здатність захистити нас. Ми маємо розбудовувати нашу спільну обороноздатність. Ми повинні взяти на себе відповідальність".

Leopard 2

Водночас голова європейської дипломатії у своїй промові далі взагалі прямо говорить, що у США вже не хочуть займатися європейською безпекою взагалі. А тому самі гарантії НАТО вже стали чимось дуже ефемерними.

"Рішення збільшити нашу спроможність пов’язане з відсутністю волі з іншого боку Атлантики виконувати зобов’язання захищати всіх членів НАТО за будь-яких обставин", - констатував Жозеп Боррель.

Попри це він звісно постійно говорить про те, що НАТО все ще залишається важливим безпековим інструментом та саме збільшення обороноздатності європейського сегмента є основною його життєздатності. Але декларує обов'язок створити європейську систему безпеки. А, об'єктивно, як тільки Європа самостійно вирішить свої безпекові завдання, потреба у НАТО в якому участь США ілюзорна, для Старого світу відпаде сама собою. Зрештою, як США не хоче воювати у Європі, так і Європа не хоче воювати у Тихому океані. Бо НАТО все ж таки мало працювати в обидва боки.

Якщо подивитися на ситуацію більш загально, то висновок дуже простий. У Євросоюзі просто вже не можуть дозволити собі розкіш довіряти США. А саме довіра є основою будь-якого союзу, без неї неможливо побудувати щось спільне.

А для того, щоб по цьому фундаменту пішли тріщини необхідно було лише дві речі. Перша - заява кандидата у президенти США Дональда Трапа щодо плану не захищати країни НАТО, які не витрачають 2% від ВВП на оборону. Друга - відсутність стабільної підтримки України озброєнням попри обіцянки. Бо в умовах найбільшої безпекової кризи за десятиріччя та найбільшої війни у Європі з Другої світової не надавати допомогу через внутрішні політичні розбірки - це про ненадійність партнерства.

НАТО

Тому не дивно, що у Євросоюзі не просто склали 1+1, але і зробили публічні висновки. І рівно ті самі висновки цілком можуть зробити багато інших країн. Наприклад, Південна Корея, Японія, Тайвань. Бо якщо США не можуть виконати свої зобов'язання перед європейськими союзниками, то де гарантії, що вони їх реалізують перед азійськими. А це означає пошук інших надійніших партнерів, потужніших гарантій безпеки та інші безпекові тектонічні зсуви.

Звісно на останок залишається питання щодо України, а Жозеп Боррель сказав наступне: "Попри те, що Україна ще не є членом Європейського Союзу, війна проти України є загрозою для ЄС в цілому. Ми не можемо відокремлювати долю українського народу від долі народу Європейського Союзу, тим більше, що Путін має намір поширити свою дестабілізуючу діяльність на весь Євросоюз".

Читайте також: Скільки ракет GEM-T для Patriot виготовляють зараз та скільки мають через два роки