xcounter
#

Lockheed Martin показала "універсальну" гіперзвукову ракету Mako для F-35

8031
Демонстрація перспективної гіперзвукової ракети Mako, стоп-кадр з відео Naval News
Демонстрація перспективної гіперзвукової ракети Mako, стоп-кадр з відео Naval News

Що наразі відомо про цю розробку

Під час оборонної виставки Sea Air Space 2024 компанія Lockheed Martin в кооперації з CoAspire презентували свій проект багатоцільової гіперзвукової ракети під назвою Mako для літаків п’ятого покоління F-35.

Хоча розробники не поспішають загалом розкривати характеристики цієї ракети, вони стверджують, що їх розробка Mako уже готова до етапу льотних випробувань, і що вони "на низькому старті" для розгортання масштабного серійного виробництва. Про це розповідає портал Naval News.

Читайте також: Скільки ракет GEM-T для Patriot виготовляють зараз та скільки мають через два роки

Зокрема зазначається, що Lockheed Martin над проектом Mako (котра отримала назву найшвидшого виду акул) уже працює загалом 7 років, і наразі розкриваються по суті лише дві характеристики – швидкість польоту 5 Мах, і що ця ракета достатньо компактна, щоб вміщатись у внутрішній відсік літака F-35.

При цьому передбачається, що F-35 зможе брати загалом шість гіперзвукових ракет Mako, із яких чотири – на зовнішніх вузлах підвіски, ще дві – у внутрішньому відсіку. А в Lockheed Martin також не виключають, що ракету Mako можна буде запускати з інших типів літаків або ж навіть наземних пускових установок.

Демонстрація перспективної гіперзвукової ракети Mako під F-35, зображення від Naval News

Окремо наголошується, що Lockheed Martin почала роботу над проектом Mako в рамках програми ВПС США під індексом SiAW, в рамках якої передбачається створення ракет класу "повітря-поверхня", здатних прорвати будь-яку "зону закритого доступу", встановлену противником.

В програму SiAW вписано зокрема проект від Northrop Grumman по протирадіолокаційній ракеті великої дальності AARGM-ER. На основі чого автори Naval News для себе виділяють, що стандартною дальністю для ракет в рамках SiAW буде показник в мінімум 300-350 кілометрів.

Водночас, вони також виділяють для себе і те, що гіперзвукова ракета Mako від Lockheed не перетинається із проектом також гіперзвукової ракети за програмою HALO для ВМС США, призначеної для ураження кораблів та підводних човнів.

Демонстрація перспективної гіперзвукової ракети Mako під F-35, зображення від Naval News
Читайте також: Ремонт та модернізація українських ЗРК HAWK: продаж погоджено, гроші також є