xcounter
#

Ремонт та модернізація українських ЗРК HAWK: продаж погоджено, гроші також є

6236
Пуск MIM-23 Hawk
Пуск MIM-23 Hawk

Сили оборони України отримали на озброєння цей ЗРК ще у 2022 році

Агенція військового співробітництва міноборони США (Defense Security Cooperation Agency, далі — DSCA) вчора, 9 квітня, оприлюднило повідомлення, в якому йдеться про те, що Держдеп США прийняв рішення погодити ймовірний продаж Україні "систем забезпечення ракетної системи HAWK Phase III і пов’язаних з нею елементів матеріально-технічного забезпечення і підтримки програм. Орієнтовна вартість угоди оцінюється у 138 млн доларів.

Як відзначається у повідомленні DSCA, уряд України надав запит на закупівлю низки товарів та послуг, пов’язаних із забезпеченням функціонування зенітних ракетних комплексів HAWK Phase III, які були передані Силам оборони України у рамках оборонної допомоги.

Читайте також: Велика Британія приєднається до пошуку Patriot та інших ЗРК для України

Йдеться про:

  • модернізацію та системний ремонт систем протиповітряної оборони;
  • компоненти для ресертифікації ракет;
  • набори інструментів;
  • випробувальне та допоміжне обладнання;
  • запасні частини;
  • проєктування та інтеграцію для зв’язку й оперативної сумісності;
  • технічна документація;
  • технічна та польова підтримка офісів урядів США та підрядників;
  • інші відповідні елементи матеріально-технічного забезпечення та підтримки програм.

Україні сьогодні в умовах відсутності затвердженої оборонної допомоги США і особливо з урахуванням ситуації з протиповітряною та протиракетною обороною й російських ракетних обстрілів дійсно важливо вчасно обслуговувати наявний парк ЗРК. "Підтримка ракетної системи HAWK підвищить здатність України захищати свій народ і критично важливу національну інфраструктуру", — йдеться у повідомленні.

Склад Improved HAWK Phase III
Склад Improved HAWK Phase III

У DSCA також акцентують, що держсекретар детально обґрунтував існування надзвичайної ситуації, яка вимагає негайної продажі України зазначених вище товарів і послуг в інтересах національної безпеки США, тим самим відмовившись від вимог розглянути це питання Конгресом згідно з відповідним розділом Закону про контроль за експортом зброї.

Загалом у контексті цієї новини варто відзначити, що йдеться не тільки про ремонт, а й про модернізацію наявних на озброєнні Сил оборони України зенітних ракетних комплексів HAWK Phase III.

Щодо того, з яких джерел профінансується ця угода, то кошти візьмуть з того гранту у 300 млн доларів, які Україна отримала у рамках щорічного закону про витрати на оборону, який у США з’явився із піврічною затримкою.

Читайте також: Рашисти біля Часового Яру застосовують "Скальпель" та "Краснополь", як цьому протидіють ЗСУ