xcounter
#

Рашисти біля Часового Яру застосовують "Скальпель" та "Краснополь", як цьому протидіють ЗСУ

23480
Російські окупанти готуються до стрільби снарядом "Краснополь", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Російські окупанти готуються до стрільби снарядом "Краснополь", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Які засоби застосовує ворог для спроби прориву оборони наших військ, і що у відповідь роблять наші захисники

В одній із своїх попередніх публікацій Defense Express розповідав зокрема про те, чому в битві за Часів Яр важливі не тільки висоти, але й район Каналу також, тобто загалом описували специфіку умов, у яких тривають бої за це місто проти російських окупантів.

А в цій публікації ми хочемо поговорити тепер детальніше про тактику ворога і технічні засоби, які він використовує в спробах захопити Часів Яр, і що на цьому тлі для протидії росіянам роблять Сили оборони України. І тут ми можемо опертись на інтерв’ю начальника штабу артилерії бригади "Рубіж", підполковника Дениса Нагорного директорові інформаційно-консалтингової агенції Defense Express Сергієві Згурцеві в рамках спільного проекту з телеканалом "Еспресо".

Читайте також: Навіщо рашисти зробили Т-72 із "сараєм" проти дронів, і що це говорить про їх тактику штурмів

Зокрема, як розповів офіцер, ворог на цьому напрямку активно використовує артилерію, хоча наші війська активно ведуть контрбатарейну боротьбу. При цьому фіксується, що рашисти активно застосовують керовані снаряди "Краснополь", котрі мають лазерне наведення та можуть "комбінуватись" разом із дронами-камікадзе "Ланцет" та їх видозміненим варіантом під назвою "Скальпель", вперше про появу яких стало відомо лише у вересні 2023 року.

Крім того, армія РФ почала масовано застосовувати бронетехніку, при цьому на кожну з машин сідає по 20-30 осіб десанту. А щоб мінімізувати можливості ЗСУ по ураженню піхоти ворога, рашисти для розміщення живої сили активно риють розгалужені системи підземних ходів, які іноді можуть нагадувати цілі "підземні міста".

Рашистьський дрон-камікадзе "Скальпель", фото з відкритих джерел

Як далі розказав підполковник Денис Нагорний, для протидії ворогу в таких умовах наші воїни роблять наступні кроки. Наприклад, завдяки нашій аеророзвідці знищення колон ворога починається за 2 -5 кілометрів від лінії фронту, так вдається знищувати ці колони на 50-70% до того моменту, коли вони вступлять в бій з піхотою ЗСУ.

Щоб ефективніше захищатись від рашистських дронів "Ланцет" та "Скальпель", наші артилеристи вимушені натягувати вже не одну, а кілька антидронових сітей над однією артсистемою. Якщо ж вдається "засікти" роботу лазерної системи наведення для снарядів "Краснополь", то тут вихід може бути лише один – ховати нашу артилерію в підземні укриття.

Водночас цікаво, що наші захисники для введення в оману противника запозичили одне "ноу-хау", яке першим почали використовувати самі рашисти. А саме – підпалювати шини для імітації влучання ворога у наші артсистеми, як це першими почали робити самі окупанти.

Читайте також: Безславний кінець "Залізного капуту": рашиський Т-72 з "сараєм" знищили