xcounter
#

Скільки ракет GEM-T для Patriot виготовляють зараз та скільки мають через два роки

Пуск GEM-T з Patriot (всі фото: US DoD)
Пуск GEM-T з Patriot (всі фото: US DoD)
9453

GEM-T є основною ракетою для ЗРК Patriot, що призначена для перехоплення літаків та інших аеродинамічних цілей на дальності до 160 км

Коли мова йде про потребу України у зенітних ракетних комплексах Patriot, то постає не лише питання де взяти самі ЗРК, а й де брати до них ракети. При цьому, як протиракети MSE, яких виробляють близько 500 на рік, так і зенітні ракети GEM-T, які необхідні для знищення аеродинамічних цілей на дальності до 160 км.

Зазначимо, що ці ракети виробляються різними виробниками MSE - Lockheed Martin, а GEM-T - Raytheon. І як зазначили у цій компанії, мова йде про темп у 20 ракет GEM-T на місяць.

Читайте також: Ремонт та модернізація українських ЗРК HAWK: продаж погоджено, гроші також є

GEM-T

Такі дані озвучив Том Лаліберті, президент Raytheon з систем наземної та протиповітряної оборони, якого цитує DefenseNews.

Але завдяки тому, що у Європі на потужностях спільного підприємства Raytheon та MBDA почнуть виробляти додаткові GEM-T, то у 2027 році на місяць загалом планують виробляти вже 35 таких ракет. Нагадаємо, що початок європейського виробництва став результатом гарантованого замовлення від НАТО одразу на 1000 GEM-T.

Для цього у Німеччини почнуть не лише збирати ракети на підприємстві COMLOG, яке раніше займалось їх обслуговуванням, а й виробляти двигуни на німецькому MBDA Bayern-Chemie та системи керування в Іспанії.

Водночас поточна реальність - це саме 20 GEM-T на місяць, або 240 ракет для знищення літаків на рік. Для розуміння, на скільки це багато чи мало, можна нагадати стандартний склад однієї батареї Patriot: до 8 пускових, однієї РЛС, командного пункту, а також машин забезпечення та зв'язку. Кожна пускова заряджається 4 ракетами GEM-T. Таким чином повна батарея Patriot заряджена лише ракетами GEM-T - це 32 таких ракети.

Звісно у реальності ситуація дещо інша і пускових зазвичай у батареї менше, а окрім того, намагаються комбінувати ракети GEM-T та MSE. Але якщо рахувати виключно у GEM-T, то для одночасного завантаження всіх 60 американських батарей Patriot цими ракетами необхідно 1920 одиниць. Або вісім років роботи Raytheon у поточному темпі.

GEM-T
Читайте також: Бундесвер знову має проблеми із БМП Puma, і це виглядає вже як гротеск