xcounter
#

Бундесвер знову має проблеми із БМП Puma, і це виглядає вже як гротеск

8751
Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо тут мова вже більше про системні проблеми з доводкою цієї бронемашини

До грудня 2023 року бундесвер мав отримати першу партію з 15 модернізованих бойових машин піхоти Puma S1, контракт на виготовлення загалом 143 таких машин вартістю 1 мільярд євро був укладений ще осінню 2021 року. Від базового варіанту Puma S1 відрізняється зокрема наявністю пускових установок під протитанкові ракети MELLS (ліцензійна версія ізраїльських ракет Spike), цифрових радіостанцій, оновлених денних та нічнихї камер для членів екіпажу тощо.

Але схоже, що тепер ми маємо справу із новим скандальним епізодом у цілому ланцюжку подібних для цієї машини в строю бундесверу.

Читайте також: Німецька Rheinmetall будує ще один завод в Угорщині, який буде гібридним

Як пише в своїй публікації польський портал ZBiAM, на даний момент бундесвер отримав лише 10 машин із першої партії, при чому із суттєвою затримкою по строкам поставки. Через що зокрема передбачаються штрафні санкції для компаній KMW та Rheinmetall.

Наприкінці грудня 2023 року, коли Міноборони Німеччини вперше оголосило про затримку з модернізацією цих бронемашин, то тоді мова була про проблеми з оновленням програмного забезпечення. Тепер же мова і про те, що може бути проблема з наповнювачем для бортових вогнегасників на випадок пожежі.

Німецька БМП Puma, ілюстративне фото з відкритих джерел

Здавалось би, що особливо таке питання мало би бути взагалі дріб’язковим, але тут на шляху стала "турбота про екологію". Річ у тім, що вогнегасники на БМП Puma мають наповнення, котре не має шкодити довкіллю, але яке на практиці приводить до швидкого виводу із ладу бортової електроніки цих бронемашин (звісно у випадку, коли вогнегасник потрібно було застосувати за прямим призначенням).

Є цілком робоча альтернатива – використати галонові вогнегасники, але за поточними стандартами такі вогнегасники можна використовувати лише у літаках.

Тут варто пригадати про поки що найбільш відомий проблемний епізод із участю німецьких БМП Puma в строю бундесверу. В листопаді 2022 року під час навчань 37-ої бригади зі складу 7-ої танкової дивізії бундесверу, що тривали всього 8 днів, з ладу вийшли усі 18 машин, що заодно підважило можливості німецької армії по своїм зобов’язанням в рамках НАТО.

Читайте також: До 15 млн доларів та 200 льотних годин, а не 40 років експлуатації - як у ВМС США бачать "великі" дрони