xcounter
#

Скільки років треба на досягнення повної боєготовності ЗРК SAMP/T

10867
SAMP/T
SAMP/T

Сінгапур замовив далекобійний ЗРК SAMP/T ще у 2013 році, але лише зараз досяг їх повної боєготовності, водночас для України в цьому є певний позитив

Міністерство оборони Сінгапуру днями повідомило про те, що зенітний ракетний комплекс SAMP/T досяг повної боєготовності (Full operating capability). Це подія була навіть відзначена спеціальною пам'ятною дошкою, але разом з цим говорить про вкрай розтягнуті строки, які пішли на це.

Бо контракт на SAMP/T був укладений ще у 2013 році, кількість та вартість контракту офіційно не розголошується, але SIPRI зазначає, що два ЗРК та 200 ракет були замовлені за 651 млн євро. Офіційно перший ЗРК був продемонстрований у Сінгапурі ще у 2018 році, але за даними того ж шведського центру перший комплекс прибув до країни у 2017 році.

Читайте також: Boeing відмовився від створення нового літака "Судного дня" на заміну E-4

SAMP/T
Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T

Така величезна різниця у між отримання комплексів SAMP/T до набуття повної боєздатності ніяк офіційно не коментується. Можливо справа в умовах, які за західним підходом пов'язані з визначення Full operating capability. Бо у цьому понятті не лише можливість повністю використовувати саме озброєння, а його обслуговувати.

Також ще однією причиною настільки роздягнутого у часі процесу міг стати аспект наявності повного запасу всіх ракет Aster 30. За даними SIPRI до двох ЗРК йшли 200 цих ракет. Й хоча здається, що це настільки величезна кількість з їх виробництвом у концерну EuroSAM не все добре.

Наприклад, у лютому 2023 року міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив про план скорочення технологічних циклів виробництва ракет Aster (Aster 15 у морській та Aster 30 у сухопутній версії), з 40 місяців до 18. Тобто з понад 3 та 4 місяців років до 1,5 року.

Й враховуючи те, що саме морська версія Aster 15 значно популярніша, бо встановлюється на кораблі у восьми країнах світу, то виробництво сухопутної Aster 30 могло йти з меншим пріоритетом. Також не виключено, що до сінгапурських SAMP/T поступово додавався повний комплект з пускових та машин забезпечення, або досягнення готовності проводити обслуговування комплексу власними силами потребувало доволі значних зусиль.

SAMP/T
РЛС ЗРК SAMP/T Arabel

Водночас певним позитивом у цій ситуації є те, що повна боєздатність SAMP/T означає, що Сингапур виведе з експлуатації американські комплекси MIM-23 Hawk, які якраз й замінювались на європейські ЗРК. Загалом у нього на озброєнні чотири цих ЗРК. І вони цілком можуть бути викуплені для України.

Зазначимо, що для Сінгапуру повна бойова готовність SAMP/T означає й завершення оновлення своєї наземної компоненти протиповітряної оборони. Й наразі вона складається з цього європейського комплексу, ізраїльського Spyder, ПЗРК Mistral, "Игла" та RBS 70, а також 35-мм зенітних артсистем Oerlikon GDF.

Нагадаємо, що для SAMP/T дальність знищення аеродинамічних цілей становить 100+ км, також є можливість ліквідації балістичних цілей за рахунок кінетичного перехоплення.

Читайте також: "Українська бронетехніка" розповіла про тести наземного дрона AGEMA в ЗСУ (відео)