xcounter
#

Boeing відмовився від створення нового літака "Судного дня" на заміну E-4

E-4 Advance Airborne Command Post (всі фото: US DoD)
E-4 Advance Airborne Command Post (всі фото: US DoD)
6919

До проблеми з тим, що у світі вже не виробляють чотирьохдвигунні лайнери додалось небажання Boeing брати участь у розробці заміни E-4B Nightwatch

Американський оборонний гігант Boeing вирішив припинити участь у конкурсі на створення заміни повітряного командного пункту E-4B Nightwatch, який призначений для порятунку та забезпечення верхнього ешелону керування США на випадок ядерної війни. Саме тому ці літаки називають літаками "судного дня".

Причина рішення - гроші. Оборонний сегмент компанії має доволі потужні збитки у 1 млрд доларів у третьому кварталі 2023 року. А основні контракти з урядом виявились для Boeing вкрай збитковими.

Читайте також: "Українська бронетехніка" розповіла про тести наземного дрона AGEMA в ЗСУ (відео)

Наприклад, заміна президентського літака Air Force One - "мінус" 0,5 млрд доларів, розробка та постачання T-7A Red Hawk - ще "мінус" 1,3 млрд доларів. Все через контракти з фіксованими цінами, які з 2014 року вже коштували Boeing 16,3 млрд доларів збитків.

Air Force One
Air Force One

І саме це, як пише Reuters, і стало причиною припинення участі компанії у розробці літака на заміну E-4B Nightwatch. Хоча у компанії запевнили, що їх проєкт заміни був максимально комплексним, технічно зрілим та найменш ризикованим. При цьому у Boeing вочевидь мали на увазі альтернативний проєкт, який пропонує значно менш відома Sierra Nevada Corporation.

Sierra Nevada Corporation - має річний дохід на рівні 2,4 млрд доларів, проти близько 66 млрд доларів у Boeing, та більш відома своїми космічними проєктами на кшталт багаторазової космічної системи Dream Chaser. З останніх оборонних проєктів компанії можливо згадати участь вAether для Великої Британії за створення дешевої альтернативи супутникам зв'язку та розвідки, де вона пропонує стратостат LTA-HAPS. При цьому також конкуруючи з висотним дроном Zephyr 8 від ще одного авіагіганта - Airbus.

Поки у повітряних силах США не коментують відому Boeing, а також не зазначають що буде далі з проєктом. Більше того, за планом контракт на створення нового літака "судного дня" має бути укладений у 2024 році. На нього вже передбачено фінансування у розмірі 889 млн доларів лише за один рік.

E-4 Advance Airborne Command Post
E-4 Advance Airborne Command Post

Ще один цікавий аспект. У Пентагоні дуже сильно хотіли отримати літак "судного дня" з чотирма двигунами, як з точки зору вантажності машини, так й з точки зору надійності та наявності резервної енергетики. Але проблема у тому, що у світі більше не виробляються чотирьохдвигунні пасажирські лайнери. Бо останній Boeing 747 був випущений у грудні 2022 року, а Airbus A380 - перестали виробляти роком раніше.

Тобто окрім відмови Boeing в американських повітряних силах будуть випущені шукати рішення й цієї проблеми, або миритися з тим, що літак "судного дня" буде мати лише два двигуни. Й цілком можливо, що Пентагон все ж таки буде змушений на поступки Boeing і відмовитись від довгострокових контрактів з фіксованими цінами.

Читайте також: МиГ-31К з "Кинжалами" з'явились у Саваслейці лише в грудні 2021 року, а що там було до того