xcounter
#

Велика Британія обере між БПЛА та стратостатом для амбітного проєкта Aether на заміну супутників

2087
Велика Британія обере між БПЛА та стратостатом для амбітного проєкта Aether на заміну супутників

Aether для Великої Британії має стати дешевою альтернативою супутникам зв'язку та розвідки

Міністерство оборони Великої Британії переходить до другого етапу реалізації доволі цікавого проєкту Aether (ефір) з метою знаходження заміни для супутників у вигляді стратосферних платформ. Наразі оборонне відомство обрало дві компанії, які мають довести можливості їх розробок.

Це Airbus з дроном Zephyr 8 та Sierra Nevada Corporation зі стратостатом LTA-HAPS. Й першою задачею для обох конкурсантів має стати мінімум 30-добові випробування над Північною Америкою та Атлантикою, про що повідомляє Janes, яке поспілкувалось з власним джерелом у міноборони. Тестовий політ має відбутися у 2024 році.

Читайте також: Оприлюднено новий рекорд "Армії дронів" з ураження артилерійських систем армії РФ

У якості корисного навантаження, яке також має пропрацювати мінімум 30 діб виступає апаратура зв'язку та розвідки від британської компанії Landguard Systems. Тобто одночасно з вибором кращої платформи буде протестовано й робота засобів заради яких проєкт Aether й був започаткований.

Бо головний задум програми - розмістити у стратосфері платформи, які будуть виступати у ролі ретрансляторів та станцій розвідки із бажаною автономією впродовж декількох місяців. Й враховуючи потенційну вартість дронів чи стратостатів, це дешевше за супутники у будь-якому випадку. Більше того, з'являється можливість оперативного розгортання засобів.

LTA-HAPS Sierra Nevada Corporation
LTA-HAPS від Sierra Nevada Corporation

Загалом Aether стартував у грудні 2021 року й передбачає витрати у 132 млн доларів на першому етапі - до кінця 2023 року. А конкурсанти які вийшли у фінал сповідують різні підходи.

Cтратостат LTA-HAPS від Sierra Nevada Corporation непевно є найбільш прагматичним рішенням, бо мова йде про найстаріший засіб повітроплавання. Тобто гелій чи водень, дві окремі куля, верхня - для досягнення потрібної висоти, ніжня - баластний балон з зжатим повітрям для регулювання висоти, знизу - сонячні панелі та апаратура.

Zephyr 8 від Airbus - доволі революційний БПЛА, який має вагу лише у 60 кг, з яких 24 кг - це акумулятори, які під час польоту на висоті 20 км живляться від сонячних батарей на 25-метровому крилі. Водночас на останній версії дрона вага корисного навантаження обмежена 8 кг. Розрахунковий час роботи дрона складає 200-300 діб.

При цьому Zephyr з'явився ще у 2003 році завдяки розробці QinetiQ - британського комерційного підрозділу міноборони Великої Британії. Розробка була продана у 2013 році Astrium, який зараз реорганізований у складі Airbus.

Читайте також: Данія отримала F-35 у строю, хоча перший був переданий ще у 2021 році, а замовлені у 2016 - чому так довго