xcounter
#

Rheinmetall наближається до виробництва 130-мм танкової гармати: першої у новому калібрі за 50 років

14005
Panther KF51 може бути озброєний 130-мм гарматою
Panther KF51 може бути озброєний 130-мм гарматою

Нова 130-мм гармата від Rheinmetall має забезпечити у 1,5 раза більшу енергію пострілу та замінити легендарну Rh-120, якій вже понад 50 років

Німецький оборонний гігант Rheinmetall профінансував подальші роботи зі створення 130-мм танкової гармати та боєприпасів до неї, про що оголосив очільник компанії Армін Паппергер під час пресконференції для німецьких ЗМІ.

Робота над її створення триває вже доволі довгий час і вперше вона була продемонстрована публічно ще у 2016 році на виставці Eurosatory.

Читайте також: Індія замовляє власні винищувачі Tejas на 7,7 млрд доларів, але літаків все одно менше сотні
Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51)
Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51)

Але з того часу про неї було чути лише окремі повідомлення, бо мова йде про доволі фундаментальну розробку, яка потребує не лише створення ствола довжиною близько 6,6 метра (51 калібр), а й абсолютно нових боєприпасів, а також автомату заряджання, бо нові боєприпаси довжиною у 1,3 метра та вагою понад 30 кг.

На заваді швидкій появі нової 130-мм танкової гармати стоять не лише технологічні складності. Проблема в тому, що це зміна основного танкового калібру, який на західних машинах залишається незмінним вже 50 років. Бо попередня гармата Rheinmetall - Rh-120 L/44 з'явилась на дослідному Leopard 2 ще у 1974 році. Її ліцензійна версія - M256 встановлюється на Abarms, а сам 120-мм калібр став натівським стандартом.

Саме тому Rheinmetall вкрай важливо довести те, що її нова розробка взагалі потрібна. Звісно нова гармата має забезпечити значно кращу потужність. Зокрема компанія декларувала, що перехід зі 120- на 130-мм гармату дає 50% приріст кінетичної енергії боєприпасів. При цьому вага гармати збільшується приблизно на 500 кг.

Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51)
Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51)

Водночас у 2016 році потреба у 130-мм танковій гарматі аргументувалась тим, що у РФ вже по Червоній площі їздив, хоча не без проблем, Т-14 "Армата". Який мав бути озброєний новою 152-мм танковою гарматою. Водночас зараз потреба у новій танковій гарматі з огляду на те, що у танковому парку РФ все більшу частку займають Т-62 та Т-55, виглядає вже значно більш дискусійною.

Але у Rheinmetall все одно пропонують інтегрувати Panther KF51, який є новою баштою на шасі Leopard 2. Окрім того, у компанії повідомили, що нову 130-мм гармату можливо встановити у Leopard 2 з меншим рівнем переробки.

Також компанія пропонує встановити її у спільний франко-німецький танк MGCS, доля якого коливається від активного буксування, до декларацій у впевненості його створення.

Але у Франції Nexter якраз для MGCS розробляє танкову гармату Ascalon, яка має ще більший калібр - 140-мм. При цьому Nexter разом із німецьким KMW входять в об'єднання KNDS і якраз і є головними у проєкті MGCS.

Читайте також: Чому один SAMP/T передати так само складно, як два Patriot: Україна веде перемовини