xcounter
#

Nexter розробляє революційну танкову гармату Ascalon: вона може стати основною зброєю для "євротанка" MGCS

5835
Поки що майбутнім "євротанком" має стати поєднання найвдаліших рішень з Leopard 2A7 та Leclerc, однак компанії працюють і над новими проєктами
Поки що майбутнім "євротанком" має стати поєднання найвдаліших рішень з Leopard 2A7 та Leclerc, однак компанії працюють і над новими проєктами

Гармата ASCALON від Nexter має бути достатньо потужною, щоб протистояти всім можливим загрозам протягом наступних 50 років

Французька компанія Nexter представила концепцію основного озброєння для танків під назвою ASCALON – "Autoloaded and SCALable Outperforming guN", або ж "автоматизована та масштабована зброя для здобуття переваги".

Необхідність розробки нової танкової зброї пояснюють тим, що майбутня гармата повинна не тільки протистояти важкій броні останнього покоління, а й випереджати загрози наступних десятиліть, вважають у Nexter.

Читайте також: ​Кардинальна модернізація танка Challenger 2 від Rheinmetall: нова башта, гармата, броня та тотальна "цифра" (відео)
Танкова гармата Askalon nexter
Концепція нової гармати від Nexter

"У 2040-2050 роках союзні країни НАТО знаходитимуться в умовах потенційних конфліктів високої ефективності, тому сухопутним військам знадобиться сучасна зброя для тактичної переваги над ворогом", – йдеться у повідомленні компанії

Умови для майбутньої гармати у Nexter окреслюють доволі чіткі: стріляти треба швидше, на значні відстані та з високою точністю вже під час першого пострілу. Логістичні обмеження при цьому мають бути мінімізовані.

Танк Leclerc
У боях майбутнього Франція хоче мати танки, що будуть потужніші за Leclerc

Тож для виконання цієї амбітної задачі у Nexter розробляють інноваційну концепцію "революційної зброї нового покоління". Створити нову гармату французькій компанії допоможе як багаторічний досвід роботи зі 120-мм гарматою для танка Leclerc, так і напрацювання, отримані у рамках роботи з калібром 140-мм, впевнені у Nexter.

130-мм гармата Rheinmetall
130-мм гладкоствольна танкова гармата Rheinmetall Next Generation (NG) 130 (L/51) – один з конкурентів французьких гармат

Технологічні рішення, необхідні для створення такої зброї, будуть повністю відпрацьовані до 2025 року. Також у Nexter натякають на те, що саме ця гармата може стати основним озброєнням для майбутнього основного бойового танка Eurotank.

Які ж переваги матиме нова гармата?

Широкий вибір боєприпасів. Збільшений калібр розширює діапазон боєприпасів для оптимального застосування залежно від типу цілі. Це також дозволяє використовувати "інтелектуальні боєприпаси" для стрільби поза зоною прямої видимості, що забезпечить нові можливості при одночасному зниженні вразливості танка.

140-мм гармата
Альтернативою новій 130-мм гарматі Rheinmetall-a є французька гармата калібру 140 мм, розроблена кілька років тому. Її недоліком є значно більші, у порівнянні зі 120-мм аналогом, розміри снарядів

Компактність боєприпасів. З максимальною довжиною у 130 см телескопічні 140-мм боєприпаси ASCALON будуть компактнішими за боєприпаси еквівалентного калібру.

Підвищена вогнева потужність. Гармата буде здатна впоратися з будь-якою загрозою протягом наступних 50 років завдяки оптимізованій системі.

Контрольований ефект вибуху. Інноваційні дульні гальма, налаштовані поля зовнішнього тиску та оптимізований імпульс стрільби обмежать вибуховий ефект пострілу. Таким чином, нова гармата дозволить піхотинцям знаходитися поруч із танком під час бою, що особливо буде корисно для боїв у щільній міській забудові.

Виключна здатність до інтеграції. Нова гармата буде сумісна з платформами вагою менш як 50 тонн за умов збереження можливостей компонування транспортного засобу.

Читайте також: Знищували "Панцирь-С1" та тестували "супер-гармату": в США тренувалися воювати з Росією та Китаєм