xcounter
#

Знищували "Панцирь-С1" та тестували "супер-гармату": в США тренувалися воювати з Росією та Китаєм

2204
Знищували "Панцирь-С1" та тестували "супер-гармату": в США тренувалися воювати з Росією та Китаєм

У США на випробувальному полігоні в Юмі провели масштабне тренування Project Convergence, під час якого військові відпрацьовували взаємодію експериментальних дронів, космічних апаратів та наземної техніки

У рамках навчань військові використовували близько 34 нових технологій. Мета – перевірити, на що буде здатна зброя майбутнього на полі бою у 2030-х роках та як саме треба воювати проти таких противників, як Росія чи Китай. Однією з провідний та найефективніших технологій під час Project Convergence стала система управління боєм на базі машинного навчання та штучного інтелекту.

Усього під час навчань військові відпрацювали 11 сценаріїв, під час яких команда мала виконати 127 технічних задач. Цікаво, що один з таких сценаріїв передбачав виявлення та знищення засобів протиповітряної оборони противника – а саме аналога "сумнозвісного" через бої в Лівії та Сирії російського ЗРК "Панцирь-С1".

Читайте також: ​Полювання на танки: Азербайджан показав ефективність баражуючих боєприпасів (відео)
Панцирь-С1
Схоже, йому вкотре буде непереливки...

Ці сценарії передбачали, зокрема, різні варіанти вторгнення на сушу. Так, на першому етапі супутники на низькій навколоземній орбіті виявляли наземні пускові установки протиповітряних ракет.

Згодом ці дані передавали на наземну станцію TITAN (Tactical Intelligence Targeting Access Node), розташовану в штаті Вашингтон. Далі – на командний пункт полігону в Юмі. Тут була розгорнута перспективна далекобійна гармата ERCA (Extended Range Cannon Artillery) – "супер-гармата", що здатна знищувати цілі на відстані до 70 км, як стверджують в США. Власне, ця гармата й отримала задачу знищити необхідну ціль.

Потім гелікоптер-розвідник FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) з використанням штучного інтелекту виявив командно-диспетчерський пункт ППО противника, після чого дрон MQ-1C Grey Eagle запустив ракету Hellfire і знищив ціль. При цьому стверджується, що атакував цей БПЛА з висоти близько 100 метрів.

Після того, як військові знищили деякі ключові цілі, розпочалася друга фаза, спрямована на знищення залишків зенітних засобів противника.

Так, гелікоптери шукали цілі, а штучний інтелект під назвою FIRESTORM збирав дані, наносив їх на мапу поля бою та визначав, яка саме зброя має їх знищити. Згодом гармата ERCA здійснила постріл по системі залпового вогню на відстані близько 56 кілометрів.

Разом з тим, безпілотник Gray Eagle передавав дані про наведення на ціль на основі візуальної інформації іншому БПЛА, який намагався вразити ціль плануючою бомбою GBU-69. Чи спрацював боєприпас – невідомо, оскільки зв’язок ненадовго був втрачений (ціль після атаки не була знищена).

БПЛА США
Grey Eagle

На третьому і завершальному етапі під назвою Exploit в район бойових дій стягнули пілотовані та безпілотні наземні машини. Оператори за допомогою спеціального програмного забезпечення виявляли нові цілі, такі як броньовані вантажівки, а штучний інтелект FIRESTORM давав задачу аналогам бойових машин нового покоління NGCV знищити цілі.

Бойові машини США
Концепти трьох бойових машин майбутнього

Крім того, невеликий дрон під назвою Tarot виявив ворожі машини бойової піхоти. За задумом штучного інтелекту FIRESTORM, їх мали знищити міномети.

Загалом в США залишилися задоволені цими навчаннями. Навіть попри те, що були випадки, коли військові не змогли знищити ту чи іншу ціль. Американські генерали відмітили якісну координацію "повітря-повітря" та "повітря-земля" і назвали навчання "важливим першим кроком", стверджуючи, що "тепер ми точно знаємо, з чого треба починати".

Читайте також: ППО ближньої дії повертається і цього разу надовго