xcounter
#

"Підпустили дуже близько": Росія вкотре намагається виправдати поразки "Панцирь-С1"

9609
"Панцирь", який не зміг
"Панцирь", який не зміг

Один комплекс – один безпілотник: як Росія виправдовує поразки "Панцирь-С1" у Лівії та Сирії

Однією з "гарячих" тем протягом останніх тижнів (у прямому та переносному сенсах) стала невдача російських зенітних ракетно-гарматних комплексів "Панцирь-С1" у Лівії та Сирії.

З власних джерел ми дізналися, що загальні втрати цих комплексів станом на 5 червня 2020 року становлять 23 одиниці – 15 в Лівії та 8 у Сирії.

Читайте також: У Лівії знищено вже 15 ЗРГК "Панцирь-С1" російського виробництва (відео)
Панцирь-С1
Один зі знищених комплексів "Панцирь-С1" на шасі КамАЗ-6560 8х8

Більшість цих комплексів були знищені безпілотниками Bayraktar TB2, які відправляли "Панцирі" в нокаут високоточними боєприпасами MAM-L.

Зрештою, про те, що "Панцирь-С1" не може справитися із задачею протиповітряної оборони говорить і те, що йому на допомогу відправили зенітно-ракетний комплекс "Бук", який помітили на авіабазі Ель-Джуфра у Лівії.

ЗРК
"Панцирь" не справився, тому "Бук" йде на допомогу

Але Росія все ще не полишає спроб виправдати невдачі своїх комплексів. Так, нещодавно в мережі з’явилося відео роботи розрахунку ЗРГК "Панцирь-С1" "Лівійської національної армії", де комплекс знищує невідомий безпілотник. Російські ЗМІ одразу ж скористалися ситуацією, визначивши, що розрахунок підпустив дрон "занадто близько", а "ТТХ комплексу дозволяють знищувати повітряні цілі на значно більших відстанях".

Водночас виникає питання, на яке в Росії відповіді не дають: чи дійсно здатен "Панцирь-С1" вчасно помітити дрон, який, наприклад, використовує боєприпаси MAM-L (дальність застосування цих ракет з інерційною системою навігації становить 14 км). І ще один факт: безпілотники діяли в умовах майже постійної дії російських РЕБ та засобів ППО.

боєприпаси Bayraktar
Боєприпаси МАМ-С і МАМ-L

Ще однією причиною поразок "Панциря-С1" назвали те, що комплекс не може протистояти декільком безпілотникам одночасно. "Чим більше літаків і безпілотників противник застосовує проти "Панциря", тим менше у комплексу шансів протистояти такій атаці", – кажуть в Росії. Отже, один комплекс – один безпілотник. Інакше буде "не чесно".

Одночасно з цим, важливо додати, що багато чого залежить від вправності військовослужбовців, які використовують військове озброєння. В даній ситуації, варто сказати, що турецька сторона уважно та професійно підійшла до застосування своєї техніки, в результаті їй вдається успішно діяти проти російських "Панцирь-С1".

Читайте також: "Панцирь" не допоміг: як Туреччина у Сирії знищила сотні одиниць техніки та озброєння Росії (відео)