xcounter
#

Євротанк MGCS хоч і дуже сумнівний та хиткий проєкт, але німці та французи впевнено планують розширення

4159
Демонстратор MGCS від KNDS
Демонстратор MGCS від KNDS

Вже наступного року Німеччина та Франція очікують залучення нових учасників до проєкту танка MGCS, спершу як "спостерігачів"

Франція та Німеччина продовжують розвивати свій спільний проєкт танка наступного покоління під назвою Main Ground Combat System (MGCS) і очільники оборонних відомств цих двох країн планують у наступному, 2024 році, розпочати перемовини щодо проєкту з компаніями KNDS і Rheinmetall, після чого до програми можуть долучитися інші європейські країни.

Так, зацікавленість до "євротанка" MGCS вже висловили Італія, Нідерланди та "багато інших країн. Щонайменше таку заяву зробив очільник міністерства оборони Німеччини Борис Пісторіус, як розповідає видання Defense News.

Читайте також: Чим Leopard 1A5 для бійців ЗСУ краще за Т-64, і чи є взагалі проблеми з цими танками
Leopard 2A7+
Leopard 2A7+, фото KNDS

Як додає його колега Себастьян Лекорню, спершу всі охочі можуть приєднатися до програми як "спостерігачі". Він також додає, що німецькі та військові вже спілкуються з італійськими збройними силами — тут варто згадати, що Італія дійсно розглядає проєкт танка MGCS як "додаткову опцію" для свого танкового плану, який передусім передбачає модернізацію Ariete та закупівлю Leopard 2.

Щодо програми MGCS, то до кінця року Німеччина та Франція працюватимуть над "опрацюванням специфікацій проєкту" з опорою на оперативні вимоги військ цих країн щодо заміни танків Leopard і Leclerc.

Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc, фото ілюстративне

Як кажуть у виданні, Пісторіус зауважив, що таке рішення дозволить обом урядам відстоювати свої військові цілі, оскільки цілком логічно, що підрядники MGCS будуть просувати свої ідеї та напрацюванні.

Про вихід на "оперативну фазу MGCS" повідомлялося ще у липні цього року, але водночас тези Пісторіуса демонструють, наскільки загалом хитким насправді може бути цей проєкт, де кожен хоче відхопити більший шматок і переслідує власні цілі, через що євротанк MGCS регулярно буксує.

Зараз Пісторіус говорить про те, що найближчим часом сторони мають обговорити питання розділення проєкту на менші частини.

Водночас Лекорню акцентує на тому, що, з урахуванням досвіду бойових дій в Україні, важливим елементом для танка майбутнього буде рівень витрат на оперативну підтримку машини.

Він також говорить про те, що "технологічні прориви будуть жорстокими" і що це не буде просто новий Leopard чи Leclerc. Машина матиме як "класичні" вогневі можливості, так і електромагнітну та лазерну зброю, функції РЕБ тощо.

Як сподівається Лекорню, перші контракти мають бути підписані вже у 2024 році, водночас танк може потрапити на озброєння у 2040-2045 роках.

Читайте також: Бразилія не може модернізувати свої танки Leopard 1, бо запчастини до машин тепер потрібні Україні