xcounter
#

Греція готова дати Україні свої С-300 саме в обмін на Patriot, і це не просто дивно

50151
Грецький ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
Грецький ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут нюанс не тільки в тому, що обмін виглядає нерівномірно

В пресі з'являються повідомлення про те, що Греція вже начебто схиляється до варіанту передати Україні свої зенітно-ракетні комплекси С-300 після того, як під час візиту до Одеси російська ракета впала лише в кількох сотнях метрів від місця перебування очільника грецького уряду Кіріакоса Міцотакоса.

Мовляв, після такого випадку Греція тепер "менш схильна прислухатись до попереджень Москви", котра зокрема виступає проти можливої передачі цих систем для ЗСУ.

Тим більш, що тут мова про С-300, котрі розміщені на острові Крит як передовому рубежу оборони проти Туреччини, і ці комплекси були придбані в РФ у 1990-х роках.

Пуск ракети із грецького С-300, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але далі в цій історії починаються свої нюанси, котрі виглядають як мінімум дивно. Як виявилось, Греція готова дати нам свої С-300 лише в обмін на американські ЗРК Patriot. І тут виникає одразу кілька моментів.

Найперший – якщо у США або іншої країни є умовно "зайві" комплекси Patriot, то чому б їх не передати напряму Україні. Тим більш, що нам такі ЗРК буквально життєво необхідні для збиття російських балістичних ракет (одна із яких якраз ударила по Одесі під час візиту прем’єра Греції), ну і також – для нейтралізації російської тактичної авіації вздовж лінії фронту.

Другий момент – сама Греція і так є оператором Patriot, і має в своєму розпорядженні доволі значну кількість таких ЗРК, The Military Balance 2023 говорить про 36 комплексів, зведених у 6 батальйонів у складі грецьких збройних сил.

Грецький ЗРК Patriot, фото ілюстративне, джерело - Greek Military Photos

Тим більш, що у розпорядженні тих же США або інших країн насправді може і не бути "зайвих" Patriot, що уже робить обмін та поставку грецьких С-300 для України проблематичним, м’яко кажучи.

Втім, якщо опиратись на це повідомлення від грецького видання Ekathimerini, то ми побачимо ще більш дивний момент. Стверджується, що частина грецьких чиновників продовжує виступати проти передачі комплексів С-300 для ЗСУ, бо мовляв контакти України та Туреччині зокрема в дипломатичній площині «суперечать стратегічним інтересам Греції».

Раніше Defense Express розповідав про те, що це за гаубиці M114A1 від Греції, які їх характеристики та на скільки вони можуть бути корисними для ЗСУ.