xcounter
#

Збройні сили Нідерландів хочуть отримати хоча б один танковий батальйон, але поки грошей немає

11718
CV90 для збройних сил Нідерландів залишається найпотужнішою власною машиною (всі фото: Nederlandse krijgsmacht)
CV90 для збройних сил Нідерландів залишається найпотужнішою власною машиною (всі фото: Nederlandse krijgsmacht)

Окрім танків у Нідерландах хочуть посилити військо системами ППО та артилерією, саме тим, що пішло під ніж після завершення Холодної війни

Нідерланди потребують якнайшвидшого озброєння, але необхідні на це кошти перевищують навіть збільшені до 2% від ВВП витрати на оборону. Бо після скорочень оборонних бюджетів протягом десятирічь цього не вистачає для відновлення боєздатності та приходиться обирати, які "дірки латати першими".

"Навіть із 2% нам все одно доведеться робити вибір [що посилювати]. НАТО вимагає від нас більшого і більшого, світ вимагає від нас більшого і більшого, 2% просто недостатньо", - повідомив очільник генштабу Нідерландів Отто Ейхельсхайм, якого цитує Defense News.

Читайте також: Який є аналог Patriot окрім SAMP/T і чому від цього не легше

При цьому мова йде не про просто 2%, а про 2% від п'ятої економіки Євросоюзу і про 21,4 млрд євро оборонних витрат на 2024 рік, у порівнянні із 15,4 млрд євро у 2023 році та 12,9 млрд євро у 2022 року. При цьому у поточному бюджеті одразу 7,9 млрд євро направлені на закупівлю озброєння та технічне обслуговування.

Leopard 2

А один з пріоритетів, який визначали у нідерландському генштабі, є танки. Точніше - повернення у на озброєння цих машин, бо країна зняла всі Leopard 2 з озброєння у 2011 році та розпродала. А вже у 2015 році на фоні російської агресії була вимушена брати танки в оренду у Німеччини. Але попри те, що плани стосуються створення лише одного власного танкового батальйону він досі не затверджений урядом та не отримав фінансування.

Також серед пріоритетів - розгортання високоточної далекобійної артилерії, а також посилення наземної компоненти протиповітряної оборони. Щодо останнього, то наразі Нідерланди мають лише три батареї Patriot, чого за словами Ейхельсхайма недостатньо, бо необхідно прикривати порти, включно з найкрупнішім на континенті Роттердамом, а також аеропорт Схіпгол, який четвертий у Європі.

Patriot

Водночас поступове збільшення оборонного бюджету вже дозволило збройним силам Нідерландів поновити забезпечення війська боєприпасами та екіпіруванням, а також поновити виконання додаткових функцій, які були скорочені за останній час. Також, через розширення війська та підготовки прийшлось розширювати таку структуру, як воєнну поліцію, що відповідає за супровід колонн.

Читайте також: Виробництво F/A-18 Super Hornet припинять у 2027 році: нових замовників не знайшлось