xcounter
#

У Нідерландів нема на батальйон Leopard 2A8, хоча там про невелику суму на рік

14056
Танки Leopard 2A7 бундесверу, що формально передані в оренду армії Нідерландів під час спільних навчань у Литві в жовтні 2021 року, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA
Танки Leopard 2A7 бундесверу, що формально передані в оренду армії Нідерландів під час спільних навчань у Литві в жовтні 2021 року, фото - ANDY MEIER/NATO’S ENHANCED FORWARD PRESENCE IN LITHUANIA

Вийти із проблеми голландці хочуть закупівлею роботизованих систем, хоча це нерівноцінний еквівалент

Міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен у відповідь на запит одного із парламентарів заявила, що поточний оборонний бюджет не дозволяє провести заплановану закупівлю батальйону танків Leopard 2A8. Хоча при цьому мова про те, що на купівлю самих машин, на їх утримання та на персонал орієнтовні затрати оцінюються в 315 мільйонів євро щороку протягом 15 років.

Щоб Нідерланди змогли таки придбати батальйон Leopard 2A8, заявляє Оллонгрен, необхідно ще збільшити оборонний бюджет країни, хоча на 2024 рік і так заплановані затрати на рівні 21,4 мільярди євро. Про це пише французький портал Opex360.

Читайте також: Рашисти вперше у світі втратили пускову від ЗРК через підрив на міні
Один із колишніх "голландських" Leopard 2A6NL, що "перекочував" до бундесверу, 2017 рік, фото з відкритих джерел

У травні 2023 року уряд Німеччини повідомив концерну Krauss-Maffei Wegmann про намір придбати 123 танки Leopard 2A8 за рамковою угодою вартістю 2,9 мільярди євро. При цьому німецький уряд запрошував приєднатись до цієї закупівлі й інші країни, які б хотіли стати власниками нових "Леопардів", мова була зокрема і про Нідерланди, які до цього артикулювали намір створити власний танковий батальйон.

Але й за рік потому уряд Нідерландів так і не відреагував по суті на це запрошення, пославшись спочатку на те, що вимушений займатись "поточними питаннями".

А тепер мова уже і про те, що в країні відбулись парламентські вибори, за підсумками яких має бути призначений новий уряд, що і займеться закупівлею танків для своєї армії. Проблема в тому, що процес передачі влади у Нідерландах уже затягнувся на непристойний строк, тобто мінімум вже 2 місяці.

Leopard 2А4 зі складу збройних сил Голландії, архівне зображення з відкритих джерел

Цікаво, що при цьому голландські урядовці розглядають варіант "зекономити" і придбати не танки, а наземні роботизовані бойові системи. Хоча вони розуміють, що комплект бойових роботів дасть їм в кращому випадку третину бойових спроможностей, які має повноцінний танковий батальйон.

Те, як Нідерланди втратили свій парк танків, а тепер намагаються його хоч якось відновити – це окрема цікава історія, яку варто повторити. Наприкінці "Холодної війни" армія Нідерландів мала в своєму розпорядженні 441 танк типу Leopard 2A4, але до середини 1990-х років цей показник скоротився до 200 одиниць, бо голландці почали активно розпродавати свою "надлишкову" бойову техніку.

Голландські військові тренуються на Leopard 2A6 в 2014 році, фото з архіву Ministerie van Defensie

У 2011 році Нідерланди мали в своєму розпорядженні лише 73 танки Leopard 2A6NL (були виготовлені шляхом модернізації з Leopard 2A4), і якраз в тому році нідерландські військові з мотивів бюджетної економії вирішили остаточно відмовитись від своїх ОБТ. 20 із цих танків у тому ж 2011 році викупила Німеччина, та поставила у стрій бундесверу.

В 2015 році влада Нідерландів зрозуміла, що зробила помилку, відмовившись від танків, і пішла на таку цікаву "схему" з Німеччиною, в рамках проекту по взаємній інтеграції армій обох країн: голландці просто орендували колись продані німцям танки, включені до складу 414-го танкового батальйону бундесверу, приданого 43-ій механізованій бригаді сухопутних військ Голландії, котра в свою чергу входить до складу 1-ої танкової дивізії бундесверу.

Німецький Leopard 2 та голладська БМП CV90 під час спільних маневрів армій Голландії та Німеччини, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Естонія отримала від Ізраїлю ПКР Blue Spear, яка може бити на 290 км до Санкт-Петербургу, але є нюанси