xcounter
#

Естонія отримала від Ізраїлю ПКР Blue Spear, яка може бити на 290 км до Санкт-Петербургу, але є нюанси

9242
Blue Spear 5G SSM, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Blue Spear 5G SSM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ці нюанси полягають в доктрині використання такої ракети, і де брати спеціалістів для її застосування

Естонія отримала перший мобільний береговий протикорабельний ракетний комплекс Blue Spear 5G SSM ізраїльського виробництва, контракт на поставку якого був укладений ще у жовтні 2021 року, але його параметри досі не розкриваються. Втім, невідомими лишаються майже усі характеристики самої ПКР Blue Spear 5G SSM, окрім дальності стрільби – 290 кілометрів, що дозволяє перекривати майже всю акваторію Балтійського моря, та діставати цілі навіть в районі Санкт-Петербургу як головної бази Балтфлоту ВМФ РФ.

Завіса секретності продовжує супроводжувати Blue Spear 5G SSM навіть після доставки на територію Естонії. Бо, наприклад, як бідкаються журналісти естонського порталу ERR, саму ракету оборонне відомство країни показувати не стало, лише продемонстрували деякі відеоматеріали і дали загальну характеристику.

Читайте також: Рашисти згадали про свій рідкісний БТ-3Ф, який тепер випробовують в Арктиці
Зона покриття, яку дає дальність пуску ракети Blue Spear 5G SSM, стоп-кадр з відео ERR

Втім, навіть якщо виходити лише із того, що відомо, то зможемо побачити деякі цікаві і специфічні нюанси по тому, як Естонія планує застосовувати свою Blue Spear 5G SSM для відсічі агресії Кремля.

Для початку, зі слів заступника командувача ВМС Естонії Йохан-Еліаса Сельямаа, планується створити цілий дивізіон таких протикорабельних комплексів, особовий склад якого має налічувати 100 військовослужбовців. Але при цьому естонський флот ще в пошуку спеціалістів, які знаються на електроніці, тому могли б бути залучені для обслуговування та застосування таких ПКР.

Пуск протикорабельної ракети Blue Spear 5G SSM, стоп-кадр з відео ERR

Що стосується доктрини можливого застосування Blue Spear 5G SSM для відсічі можливій агресії РФ, то тут командувач Силами оборони Естонії Мартін Херем накреслив таку картину. Цей ракетний комплекс – наразі єдина далекобійна своя зброя в розпорядженні естонських військових, тому у випадку можливої агресії РФ вони сподіваються витиснути максимум із Blue Spear 5G SSM при знищенні рашистів.

Наприклад, передбачається стріляти такими ракетами по логістичним конвоям ВМФ РФ, які можуть перекидати або засоби ППО, або інші необхідні ресурси по маршруту між Калінінградом та Санкт-Петербургом. Або ж стріляти на ураження по російським кораблям, які можуть почати блокаду Балтійського моря. Тобто цією ж ракетою розчистити "поле для маневру" і на морі, і на суші, і в повітрі.

Але у випадку з Blue Spear 5G SSM є невідомими не тільки показники маси БЧ, швидкості польоту та вартості однієї ракети. Але й також – скільки машин з пусковими установками має бути в складі дивізіону, і за рахунок яких засобів буде налагоджено ланцюжок "виявлення – ураження цілі".

Пуск протикорабельної ракети Blue Spear 5G SSM, стоп-кадр з відео ERR
Читайте також: В 2023 році США вже списали 21 літак А-10, а в 2024 році збираються списати ще 42