xcounter
#

Рашисти згадали про свій рідкісний БТ-3Ф, який тепер випробовують в Арктиці

11463
Рашистський БТ-3Ф,  ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистський БТ-3Ф, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вперше ця машина була презентована ще у 2010 році, але її перспективи досі лишаються невизначеними

Російські пропагандисти заявили, що зараз тривають випробування спеціалізованої версії гусеничного бронетранспортера БТ-3Ф, адаптованої для роботи в умовах Арктики. Від базової версії цю машину відрізняють значно ширші гусениці, покликані зменшити тиск на грунт, однак наразі це єдина відома деталь.

Інші важливі деталі, як наприклад очікувана тривалість випробувань, запланований початок серійного виробництва і коли будуть поставки у війська, рашисти поки не конкретизують. Про це йдеться в публікації польського порталу Defence24.

Читайте також: В 2023 році США вже списали 21 літак А-10, а в 2024 році збираються списати ще 42
Рашистський БТ-3Ф, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори видання розповідають, що гусеничний бронетранспортер БТ-3Ф був створений на базі БМП-3, обидві машини мають високий рівень уніфікації за основними вузлами та агрегатами.

Перша презентація БТ-3Ф відбулась ще в 2010 році, однак з того часу ця машина так і "зависла" в статусі дослідної, або ж експонату для різного роду виставок. Наприклад, на російському пропагандистському "Армия-2023" демонструвався варіант БТ-3Ф із установленим ПТРК "Корнет", але судячи з усього, ця машина не зацікавила армію РФ.

У відкритих джерелах циркулюють дані про те, що росіяни начебто кілька десятків БТ-3Ф в Індонезію, для оснащення підрозділів морської піхоти. Однак ці дані не можна підтвердити, наприклад, із опорою на довідник The Military Balance 2023, бо там взагалі нічого не згадується про можливу наявність російських БТ-3Ф у розпорядженні індонезійських військових.

Рашистський БТ-3Ф у варіанті з ПТРК "Корнет", літо 2023 року, фото з відкритих джерел

У відкритому доступі вказуються такі характеристики російського БТ-3Ф: маса-18,9 тон, екіпаж + десант – 2 особи + до 15 осіб, швидкість руху – до 70 км/год по шосе та до 10 км/год на плаву, озброєння – 12,7 мм кулемет "Корд".

Не можна виключати варіант, що до цього моменту російські окупанти уже могли використовувати БТ-3Ф в окремих епізодах під час повномасштабної війни проти України. Наприклад, у вересні 2022 року Defense Express розповідав про те, що рашисти ймовірно використовували БТ-3Ф для роботи своєї переправи під час боїв за Херсон.

Рашистський БТ-3Ф, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Росіяни кажуть про чутки, що Саудівська Аравія може купити "Панцырь", і це цікаво