xcounter
#

Росіяни кажуть про чутки, що Саудівська Аравія може купити "Панцырь", і це цікаво

23917
ЗРГК "Панцирь-С1" пускає ракету, фото ілюстративне
ЗРГК "Панцирь-С1" пускає ракету, фото ілюстративне

Якщо ці чутки виявляться правдивими, то реалізація поставки може нести специфічні геополітичні наслідки

Російські профільні ресурси з посиланням на "близькосхідні джерела" заявляють, що циркулюють чутки про начебто триваючі перемовини про можливу поставку зенітних комплексів "Панцирь-С1М". При цьому вони посилаються також і на те, що у відкритому доступі вже циркулюють зображення із начебто навчального процесу саудівських курсантів, які ймовірно уже почали як мінімум ознайомлюватись із "Панцырем".

Наскільки ймовірно, що Саудівська Аравія справді купить цей російський зенітний комплекс – питання є відкритим. Але уже на даному етапі можемо окреслити такі моменти.

Читайте також: РФ в 2023 році отримала мінімум 18 нових бойових літаків, не рахуючи Су-57
Російські джерела стверджують, що це зображення начебто є одним із "стартерів" чуток про навчання саудівських курсантів на комплексі "Панцырь"

Саудівська Аравія "на папері" має значний парк засобів ППО, однак і демонструє попит на купівлю ще більшої кількості систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Наприклад, The Military Balance 2023 вказує, що сухопутні війська Саудівської Аравії мають неназвану кількість французьких ЗРК Crotale та ПЗРК FIM-92 Stinger, війська ППО – 108 пускових установок Patriot PAC-3, 128 пускових установок MIM-23B I-Hawk, 40 ЗРК Crotale та 141 екземпляр комплексу Shahine (окрема модифікація Crotale для Саудівської Аравії), та орієнтовно 400 комплексів малої дальності M1097 Avenger.

І це не рахуючи також зенітної артилерії - 90 одиниць M163 Vulcan, 128 гармат GDF Oerlikon калібру 35 мм та ще 150 одиниць зеніток L/70 на зберіганні.

Демонстрація турецького зенітного комплексу GURZ на виставці World Defense Show в Ер-Ріяді, лютий 2024 року, фото - Robert Chulda

Водночас, Саудівська Аравія веде процес придбання американського протиракетного комплексу THAAD та уклала контракт на 3,2 мільярди доларів з Південною Кореєю на купівлю ЗРК KM-SAM Block II, він же Cheongung-II. Але звісно, що це все аж ніяк не означає, що Саудівська Аравія обов’язково "цілиться" на купівлю російського "Панцыря".

Цілком ймовірно, що запуск чуток про можливу купівлю саудитами комплексу "Панцырь" може бути пов’язаний взагалі з "маркетинговими прийомами". Бо, наприклад, відомо, що під час виставки World Defense Show в Ер-Ріяді турецька ASELSAN знову презентувала свій зенітний комплекс GURZ, котрий за своїми характеристиками переважає "Панцырь". Крім того, також можемо згадати історію і з невдачею росіян у спробі продати Саудівській Аравії ЗРК "Абакан".

ЗРК "Абакан", який росіяни сподівались продати Саудівській Аравії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак якщо раптом таки виявиться правдою, що Саудівська Аравія таки купує російський "Панцырь", то реалізація цієї угоди може мати специфічні геополітичні наслідки. І тут мова не стільки про те, що Москва в такому разі зможе реалізувати своє прагнення "пролізти" на збройний ринок Саудівської Аравії.

Тут питання скоріше в тому, що самому Ер-Ріяду системи ППО треба для відбиття ракетних та дронових атак від єменських хуситів, засоби нападу яким дає взагалі-то Іран. І тоді може вийти комбінація, що Москва в чомусь грає проти Тегерану.

Раніше Defense Express в одній із публікацій розповідав про те, що РФ продала Ефіопії комплекс РЕБ "Красуха-4", і тут питань більше, чим відповідей.

Російська станція РЕБ "Красуха-4" на параді в Ефіопії, жовтень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Еквадор може віддати Україні свої БМ-21 "Град", Оса-АКМ та Ми-17, і уже отримав заборону на банани від РФ