xcounter
#

РФ продала Ефіопії комплекс РЕБ "Красуха-4", і тут питань більше, чим відповідей

13935
Російська станція РЕБ "Красуха-4" на параді в Ефіопії, жовтень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Російська станція РЕБ "Красуха-4" на параді в Ефіопії, жовтень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Як цей "аналоговнєт" купила країна, яку тепер складно назвати традиційним покупцем зброї РФ

Нещодавно Ефіопія проводила парад на честь Дня збройних сил, який відбувається щорічно. Фотографії з цього заходу, які вже опинились у відкритому доступі, свідчать зокрема про те, що армія Ефіопії отримала в своє розпорядження російську станцію радіоелектронної боротьби 1РЛ257 "Красуха-4".

Це перша згадка у відкритих джерелах про те, що Ефіопія купила в росіян станцію "Красуха-4", бо до цього моменту ніяких навіть натяків не було про те, що ефіопські військові можуть домовлятись із РФ про поставку такого засобу РЕБ.

Читайте також: Завод з виробництва боєприпасів за два роки і 135 млн доларів: ізраїльська Elbit отримала новий контракт
Російська станція РЕБ "Красуха-4" на позиції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Одного фото недостатньо, що робити припущення хоча б про кількість станцій РЕБ "Красуха-4", які РФ могла поставити Ефіопії, можемо аналізувати хіба що контекст, в якому могла відбутись ця поставка. І це саме той випадок, коли питань більше, аніж відповідей.

Справді, наприкінці 1990-х та на початку 2000-х років Ефіопію можна було назвати крупним як за мірками Африки покупцем зброї з РФ. Тоді ефіопи у росіян купили наприклад Су-27, на яких повоювали проти МиГ-29 Еритреї, або ж САУ "Мста-С", які потім РФ допомагала Ефіопії повернути в стрій уже в 2020 році, на тлі війни проти сепаратистів "Тиграю".

Передача китайських САУ типу SH-15 для збройних сил Ефіопії, квітень 2023 року, зображення - CTNSIS

Також можна згадати факт, що ефіопська ППО використовує зокрема кілька комплексів "Панцырь", із яких щоправда два було знищено ударом блискавки у 2020 році.

Але на даний час Ефіопію складно назвати "традиційним" покупцем зброї в РФ, бо ця країна зараз воліє купувати зброю скоріше в Китаю. Наприклад, у квітні 2023 року ефіопська армія отримала партію колісних 155-мм типу SH-15, і це була саме та САУ, яку Китай зробив під копію російського "Краснополя", і уже продає її на експорт. Або ж до 2020 року – ракетну систему AR2 від Китаю, яка ні чим не відрізняється від формально білоруського "Полонеза".

Ракетний комплекс AR-2 (по суті той же Полонез) збройних сил Ефіопії, зображення наводить Oryx

Із того, що встигли підрахувати аналітики Oryx, на даний момент ЗС РФ втратила лише одну станцію "Красуха-4", котра стала трофеєм ЗСУ. Але це створює додаткове питання, який же "маркетинговий прийом" використали росіяни, щоб продати цю станцію РЕБ Ефіопії, котра тепер воліє в питаннях зброї опиратись більше на Китай.

Раніше Defense Express розповідав про те, що станом на травень 2023 року в рашистів все настільки "йшло за планом", що тепер вони в Африку дають навчально-бойові L-39, хоча влітку 2022 року починали з поставки Ми-28 для Уганди.

Рашисти передають L-39 для Центрально-Африканської Республіки, травень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: БТР Oncilla на полі бою в Україні: кадри з фронту, як налагоджено ремонт машин та у чому перевага виробництва