xcounter
#

Еквадор може віддати Україні свої БМ-21 "Град", Оса-АКМ та Ми-17, і уже отримав заборону на банани від РФ

24714
БМ-21 "Град" збройних сил Еквадору, фото ілюстративне, джерело - Erich Saumeth
БМ-21 "Град" збройних сил Еквадору, фото ілюстративне, джерело - Erich Saumeth

Наскільки реально отримати цей набір озброєння, і чому ворог обрав саме такий метод протидії

Уряд Еквадору "продовжує розглядати можливість" передати Сполученим Штатам Америки певний набір техніки радянського виробництва з тим, щоб це потім було передано Збройним Силам України. При цьому йдеться про те, що Еквадор може віддати свої зенітно-ракетні комплекси, РСЗВ та шість гелікоптерів російського виробництва, і натомість отримати від США техніку та озброєння для контрпартизанських операцій на 200 мільйонів доларів.

Кремль уже відреагував на таку перспективу зокрема тим, що запровадив заборону на імпорт бананів з Еквадору. Ну і крім того, російське МЗС заявило, що Еквадор без дозволу Москви не може передавати вертольоти "третім країнам". Про це пише портал RFI.

Читайте також: Як Patriot збив 6 ракет за 48 секунд у 2019 році, РФ хотіла відновити шість Ту-22М3 та інші новини тижня від Defense Express
Вертоліт Ми-17 ВПС Еквадору, фото - Axel J.

Автори публікації зазначають зокрема, що російські дипломати уже «обробляли» урядовців Еквадору з тим, щоб ті взагалі відмовились від наміру передати радянське озброєння та Ми-17 Україні при посередництві США. Ну і окрім того, запроваджена урядом РФ заборона на ввіз бананів з Еквадору є доволі чутливою для цієї латиноамериканської країни, оскільки ринок Росії – другий за значимістю після ринку ЄС в плані продаж цього виду товарів.

В свою чергу, влада Еквадору публічно виправдовується, що заплановані для передачі техніка та озброєння є буквально «металобрухтом», тому вже не має ніякої цінності. Іщо водночас самій країні дуже необхідна нова бойова техніка від США для проведення саме контрпартизанського формату операцій, бо наркокартелі намагаються розхитати ситуацію в Еквадорі.

Перуанські зенітники на "Оса-АКМ", зображення наводить Infodefensa

Від Defense Express додамо, що в даному випадку може йти мова про те, що Еквадор таки віддасть для ЗСУ шість своїх гелікоптерів Ми-17, у випадку із РСЗВ мова про 18 наявних БМ-21 "Град" (які відрізняються шасі від КАМАЗ), ну а випадку із ЗРК скоріш за все мова про ті самі ЗРК "Оса-АКМ", які Еквадор купив в Україні ще у 1990-х роках, і про перспективу передачі яких вперше мова пішла кілька днів назад.

Наскільки успішними тут можуть бути дії Кремля в плані протидії, наперед оцінити складно. Але маємо таки зафіксувати, що росіяни шукають усі можливі інструменти для протидії.

Раніше Defense Express писав про те, що Польща хоче купити в Південної Кореї зброю мінімум на $12 млрд, але є нюанси з грошима.

K2 ЗС Польщі, фото - Wojsko Polskie
Читайте також: Рашисти хочуть поставити свій комплекс "Серп" на колісне шасі