xcounter
#

Польща хоче купити в Південної Кореї зброю мінімум на $12 млрд, але є нюанси з грошима

4517
K2 ЗС Польщі, фото - Wojsko Polskie
K2 ЗС Польщі, фото - Wojsko Polskie

Або як електоральні цикли можуть напряму впливати на програми переозброєння

Уряд Польщі веде перемовини з урядом Південної Кореї, щоб домовитись про виділення кредитного фінансування на поставку нових пакетів озброєнь. Але проблема полягає в тому, що нова влада у Варшаві хоче переглянути умови кредитування від Сеулу, укладені попереднім урядом¸ бо вважає їх невигідними для себе і такими, які складно виконати.

Водночас, уряд Південної Кореї поки не поспішає з ухваленням рішень по новій позиці на зброю для Польщі, оскільки Сеул сам готується до парламентських виборів в країні, які призначені на 10 квітня 2024 року. Про це пише портал Defense News.

Читайте також: Чи є ще шанси на майбутнє у гіперзвукової ракети ARRW і що каже розробник
САУ K9A1, фото - Wojsko Polskie

Зокрема, як деталізують автори видання, віце-прем’єр-міністр та міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що умови видачі кредитів на зброю від Південної Кореї, про що домовлялась попередня влада, є невигідними, тому їх потрібно переглянути. При цьому, як уточнив польський урядовець, "частина уже укладених контрактів виконуватимуться на узгоджених умовах, а частина таки стане предметом для подальших перемовин".

Проблема полягає в тому, що більшу частину уже узгоджених твердих контрактів на поставку таких зразків південнокорейського озброєння, як танки К2, літаки FA-50, САУ K9 та реактивні системи K239, має покрити якраз другий транш кредитування від Південної Кореї. Гроші на це мав би виділити Державний Експортно-імпортний банк Кореї, але уже виділене цій установі фінансування уже вичерпалось, на виділення нового треба окреме політичне рішення, а далі в справу вступає політичний фактор.

K239 Chunmoo (Homar-K) у Польщі (фото: Wojsko Polskie)

Бо з однієї сторони, новопризначений уряд Польщі на чолі з Дональдом Туском першим виступив за перегляд кредитних домовленостей на поставку зброї від Південної Кореї. А тепер і в самому південнокорейському парламенті все активніше звучать голоси за перегляд домовленостей по кредитуванні на зброю для Варшави.

Цікаво, що далі автори Defense News говорять про те, що надсилали запити до МЗС Південної Кореї та посольства Польщі у Південній Кореї, щоб ті надали додаткові коментарі, але обидві установи від коментарів відмовились.

Польський K2, весна 2023 року, фото наводить видання ZBiAM

Від Defense Express додамо, що вперше про проблему з кредитним фінансуванням на переозброєння свого війська корейським озброєнням Польща заговорила ще наприкінці грудня 2023 року.

Якщо уточнювати порядок цифр, то вартість поставки усього передбаченого пакету озброєнь з Південної Кореї для Польщі складає мінімум 12 мільярдів доларів, якщо ж рахувати ще контракти на виробництво на умовах локалізації танків K2PL САУ K9PL та ракетних систем K239 Chunmoo, то загалом виходить ще сума +20 мільярдів доларів.

Читайте також: Рашисти хочуть поставити свій комплекс "Серп" на колісне шасі