xcounter
#

Чи є ще шанси на майбутнє у гіперзвукової ракети ARRW і що каже розробник

3518
Ракета ARRW під крилом бомбардувальника B-52. Фото: U.S. Air Force
Ракета ARRW під крилом бомбардувальника B-52. Фото: U.S. Air Force

Ця ракета мала низку невдач під час випробувань і у ПС США хотіли остаточно від неї відмовитися

Сполучені Штати станом на сьогодні мають у своєму активі низку різних програм створення гіперзвукової ракети, і одна з них — ракета класу "повітря-поверхня" AGM-183 ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) — зіштовхнулася з низкою труднощів і невдалих випробувань, після чого програма опинилася під загрозою закриття, а у Повітряних силах США заявили, що начебто не збираються закуповувати цю ракету.

ARRW
Гіперзвукова ракета ARRW, художнє зображення від Lockheed Martin

Втім, згідно зі звітом від директора з оперативних випробувань та оцінки Пентагону, який був оприлюднений у січні цього року, ракету ARRW остаточно списувати не варто — там зокрема відзначається, що "ПС будуть використовувати результати льотних випробувань для обґрунтування свого виробничого рішення після завершення чинної серії випробувань". Ймовірно, йдеться про те, що якраз у рамках чинної серії на цей рік заплановане ще одне тестування, тож відповідно фінальне рішення буде прийнято вже після його проведення, розповідають у Sandboxx News.

Читайте також: Пакистан заявив, що має гіперзвукову ракету: правда чи гонитва за модою

Видання надало запит розробнику цієї ракети, компанії Lockheed Martin, з питанням, а чи є взагалі ймовірність, що ПС США будуть експлуатувати ракету ARRW. Відповідь вийшла наступною: "Lockheed Martin продовжує співпрацювати з ПС США для подальшої перевірки можливостей системи ARRW і готова швидко надати критично важливі можливості гіперзвукового удару через нашу встановлену виробничу лінію. Нещодавні льотні випробування ARRW демонструють нашу впевненість в цій зброї та її можливостях".

Як відзначають у виданні, що ще згідно з оприлюдненим у 2023 році звітом повідомлялося, що робота з цією гіперзвуковою ракетою велася поспіхом, і що значну роль тут відігравало відсутність випробувальної інфраструктури, а точніше — обмежені можливості для тестування зброї такого типу.

Наприклад, щоб забезпечити необхідну дальність, ракету тестували над відкритим океаном. А під час випробувань на наземних полігонах були різні проблеми з датчиками — усе це обмежувало ту кількість даних, яку могли отримати розробники про її точність чи інші тактико-технічні характеристики.

Тож фактично зараз у США очікують на "фінальні" випробування ракети наприкінці цього року, крім того, про попередні два випробування теж насправді мало що відомо — тож поки що залишається актуальним сценарій, коли Повітряні сили США все ж вирішать закупити партію цих ракет. В іншому випадку випробування гіперзвукової ракети ARRW нададуть необхідну додаткову інформацію, яку можна використати в інших проєктах.

Наприклад, раніше у ПС США відзначали, що розглядають гіперзвукову крилату ракету HACM (Hypersonic Attack Cruise Missile) як основне озброєння. Вона має прямоточний повітряно-реактивний двигун, ймовірна дальність — близько 1600 км, швидкість — 7 Маха. Контракт на розробку ракети було укладено з компанією Raytheon у 2022 році.

Читайте також: РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву: схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили