xcounter
#

РФ використала гіперзвуковий "Циркон" для удару по Києву: схоже, що цю путінську "вундерваффе" збили

33951
Пуск "Циркона"
Пуск "Циркона"

Поки багато чого вказує на те, що РФ все ж таки використала для удару по Києву 7 лютого "гіперзвукову" ракету "Циркон"

Під час ракетної атаки 7 лютого РФ спробувала для ураження цілей у Києві використати свою "гіперзвукову" ракету ЗМ22 "Циркон". На це вказують фото, які з'явились у мережі з дописами, про її збиття.

Зокрема на одному з уламків присутнє маркування "3М22", що відповідає саме цій ракеті, яка разом із Х-47 "Кинжал" входить у так звані "вундерваффе" Путіна.

Читайте також: А що в РФ із сировиною для виробництва снарядів та зброї загалом
ЗМ22 Циркон

Враховуючи те, що ці уламки "прив'язані" до місця падіння ракети у Дніпровському районі й навряд ЛЕП була ціллю "Циркону", то її все ж таки підбили. Водночас у зведенні Командування Повітряних сил серед перехоплених ракет значаться лише крилаті ракети типу Х-555/101 та "Калибр".

Хоча у Повітряних силах офіційно, у межах інформування про загрози, о 07:46 повідомляли про наближення швидкісної ракети на Київ.

Defense Express поспілкувався з власними джерелами для уточнення. Й за отриманою інформацією, фрагментація ракети достатньо сильна й це значно ускладнює її ідентифікацію. На це накладається обмаль інформації щодо ЗМ22 "Циркон", яка не демонструвалась публічно.

Нагадаємо, що навіть статус цієї ракети у РФ невизначений й вона, то оголошується прийнятою на озброєння, в потім виявляється, що відповідного наказу немає.

Але, як стало відомо, Defense Express, уламки які були знайдені сьогодні відповідають уламкам ще однієї неідентифікованої ракети, яку ворог використав на початку року й відносно якої також було зроблено припущення, що це був "Циркон". Тому цілком можливо, що сьогодні ворог використав цю ракету не вперше.

Відносно ЗМ22 "Циркон", то нагадаємо, що у РФ її називають "гіперзвуковою", хоча, скоріш за все, вона, як й Х-47 "Кинжал" є твердопаливною ракетою, тобто просто розганяється до значної швидкості, нібито до 9 Махів. Дальність її пуску частіше фігурує у межах 600 км, хоча часом декларується й 1000 км.

Циркон
МО РФ показувало удар "Циркона" який на термінальній ділянці не має гіперзвукової швидкості

Серед носіїв цієї ракети, яка створювалася для пуску з кораблів та підводних човнів, наразі відомі лише фрегат "Адмирал Горшков" (проєкт 22350) та атомний підводний човен К-560 "Северодвинск" (проєкт 885 "Ясень"), які знаходяться далеко за дальністю її пуску по Україні. Тому скоріш за все для пуску "Циркона" міг бути використаний адаптований комплекс "Бастион", або відомий "Объект-100".

Також доволі цікавою може бути реакція у РФ, бо після появи першої інформації про збиття Х-47 "Кинжал", рашисти почали кричати, що це неправда, бо у Кремлі сказали, що ці ракети неможливо перехопити. А коли збиття "Кінжалів" стало вже буденним явищем, почали пояснювати, чому він звісно - "аналоговнєт", але не зовсім.

Читайте також: Україна запускає масове виробництво аналога "Ланцета": у чому була складність