xcounter
#

У РФ раптом заявили, що ще не прийняли на озброєння свої гіперзвукові ракети "Циркон"

2482
Пуск гіперзвукової ракети "Циркон", фото ілюстративне
Пуск гіперзвукової ракети "Циркон", фото ілюстративне

Це доволі дивна, але, втім, й типова історія, бо прийняти на озброєння цю ракету планували і в 2022, і в 2023 роках

Російські пропагандистські ЗМІ нещодавно процитували слова гендиректора-генконструктора "НПО машиностроения" (входить до складу корпорації "Тактическое ракетное вооружение" Алєксандра Лєонова, з яких виходить, що рашисти наразі не готові приймати на озброєння свої так звані гіперзвукові ракети "Циркон".

"Наказу міністра оборони про прийняття на озброєння сьогодні немає", — прямо заявив Лєонов, пояснюючи, що це, мовляв, "нешвидка процедура", яка "передбачає певну експлуатацію" виробу, фактично розписавшись у тому, що цілком ймовірно прийняття на озброєння гіперзвукової ракети 3M22 "Циркон" може відкластися на невизначений термін.

Читайте також: Росіяни збирались поставити 80 "Калібрів чи 40 "Цирконів" на "Петр Великий", але крейсер зараз ржавіє біля причалу

Хоч тут же він також нагадує, що вже були не просто проведені випробувальні стрільби цих ракет з фрегата проєкта 22350 "Адмирал Горшков", а що ракети вже встановлені на цьому кораблі. З цього уточнення випливає, що Лєонов говорить все ж про ракету надводного базування.

Випадок з гіперзвуковою ракетою "Циркон" — це якраз той класичний приклад, коли строки постійно зміщуються вправо, тому тут ми згадаємо передусім заяву того ж самого Лєонова наприкінці січня 2023 року — тоді він заявляв, що гіперзвукова ракета "Циркон" надводного базування може бути прийнята на озброєння у 2023 році, а підводний човен з "Цирконами" — у 2026 році.

Причому історія ця цікава й тим, що, наприклад, у відкритих джерелах є інформація про те, що гіперзвукову ракету "Циркон" нібито прийняли на озброєння 4 січня 2023 року. А ще у серпні 2022 року так званий "міністр оборони" Шойгу заявляв про старт серійного виробництва "Цирконів" і що вони вже "майже" поставлені на озброєння — стверджуючи, що вже у 2022 році ця подія буде "зафіксована документально". Показовим є й той факт, що у грудні РФ оголосила про свої плани збудувати під гіперзвукові ракети "Циркон" 10 фрегатів проєкту 22350 "Адмирал Горшков".

гіперзвукова ракета "Циркон"
Одне із зображень "Циркона"

Лєонов також відмовився відповідати на питання про те, а чи є дальність польоту у 900 км максимальною для ракети "Циркон". Що теж насправді є досить цікавим моментом, бо свого часу дальність цього гіперзвукового озброєння стрибнула з "понад 400 км", про які у так званому російському оборонному відомстві говорили у 2021 році до 1000 км на початку 2023 році, щоправда, російські пропагандисти відзначали, що для цього треба цілевказівка із супутника.

Нагадаємо, що гіперзвукова ракета 3М22 "Циркон" наразі фактично залишається єдиною ракетою, яку ворог не використовував для терористичних обстрілів, і раніше Defense Express розповідав про те, а чи може РФ використати цю ракету для ударів по Україні.

Читайте також: Іран анонсував демонстрацію гіперзвукової ракети, яка краща за російський "Кинжал" та "Циркон"