xcounter
#

Іран анонсував демонстрацію гіперзвукової ракети, яка краща за російський "Кинжал" та "Циркон"

4853
"Розробка" гіперзвукової зброї для країни, яка виробляє версії радянських "Луна-М" та "Скадів" - доволі цікавий момент
"Розробка" гіперзвукової зброї для країни, яка виробляє версії радянських "Луна-М" та "Скадів" - доволі цікавий момент

Іран обійшов РФ у розробці гіперзвукових ракет, якщо звісно вірити обом розробникам аналоговнєтного озброєння

У Ірані офіційно повідомили, що провели випробування першої гіперзвукової ракети, про розробку якої вперше публічно було повідомлено у листопаді 2022 року. Про це оголосив командувач повітряно-космічних сил Корпусу вартових ісламської революції Амір-Алі Хаджізаде, якого цитують іранські ЗМІ.

Він також зазначив що найближчим часом ця ракета буде продемонстрована, а також оголосив її характеристики. Зокрема швидкість гіперзвукової ракети становить 12-15 Махів, вона має можливість маневрувати, як в атмосфері, так й космосі, а також здатна проривати будь-яку протиракетну оборону.

Читайте також: "Калашников" продовжує мучити АК-12: у новій версії "зразка 2023 року" жадібність знову взяла верх над глуздом

Звісно треба пам'ятати, що окрім аналоговнєтної російської зброї у світі існує не менш аналоговнєтна іранська, а разом вони конкурують лише зі зброєю КНДР. Але у будь-якому випадку за оголошеними у Тегерані характеристиками нового озброєння максимальна швидкість іранської ракети перевищує можливості російських ракет "Кинжал" та "Циркон"

Циркон ракета
Пуск "Циркону", оригінальні зображення ракети досі у РФ не опубліковані

Зокрема задекларований параметр для "Кинжалу" складає до 12 Махів, а для "Циркону" - близько 9 Махів. Більше того, іранська ракета може виходити у космос, тобто досягати висоти мінімум у 100 км, на що російські розробки нездатні. Й таким чином Іран, який десятиріччями знаходиться під санкціями, зміг легко обійти РФ, як мінімум, у голослівності.

Х-47 кинжал
Х-47 "Кинжал" на МиГ-31К

Звісно залишається під питанням базування ракети, наприклад, буде доволі цікаво, якщо мова йде про запуск цієї ракети з наземної платформи, бо тоді відставання Москви від Тегерану взагалі катастрофічне.

Водночас, якщо все ж таки відкинути саркастичність, то сценарій за яким РФ передала певні ракетні технології до Ірану залишається доволі реалістичним. А також звісно загрозливим для усього світу, особливо для країн, які Тегеран офіційно обіцяє знищити при першій же можливості.

Тим паче, що нещодавно Іран продемонстрував нову балістичну ракету Khaibar із дальністю польоту у 2000 км та вагою бойової частини у 1500 кг, яка отримала нову систему наведення.

Khaibar
Khaibar
Читайте також: Румунія оголосила тендер на бронеавтомобілі на 1 млрд доларів з вкрай цікавими, жорсткими, але прагматичними умовами