xcounter
#

Румунія оголосила тендер на бронеавтомобілі на 1 млрд доларів з вкрай цікавими, жорсткими, але прагматичними умовами

JLTV​ від Oshkosh
JLTV​ від Oshkosh
4863

Коли країни НАТО закуповують озброєння часом доволі корисно дивитися на те, які умови вони висувають у тендері, особливо коли мова йде про такий популярний вид військової техніки, як бронеавтомобілі

Міноборони Румунії офіційно розпочало приймання пропозицій на участь у тендері "легкі тактичні броньовані автомобілі". Контракт доволі масштабний та довгостроковий, бо мова йде про намір закупити 1059 машин з колісною формулою 4х4 у 9 конфігураціях.

Вартість замовлена оцінена у 4,58 млрд леїв без ПДВ, що становить близько 1 млрд доларів. Тобто мова йде про доволі значний контракт за який має сенс боротися доволі потужним гравцям. Й в цій ситуації доволі цікаво оцінити умови, які висунуло оборонне відомство країни до учасників, які опублікувало виданням Defense Romania.

Читайте також: "Калашников" продовжує мучити АК-12: у новій версії "зразка 2023 року" жадібність знову взяла верх над глуздом

Зокрема зазвичай від умов очікується довгий перелік технічних характеристик до військової техніки, але у Бухаресті пішли іншим шляхом. Зокрема до учасників конкурсу, які можуть подати заявки до 10 липня, висувається вимога бути постачальником аналогічних машин до мінімум двох країн НАТО або ЄС протягом останніх 7 років й об'єм таких поставок має сумарно дорівнювати не менше ніж 1059 аналогічних бронеавтомобілів.

Також за умовами тендеру обумовлена згода на обов'язкову участь румунської оборонної промисловості у виробництві та випуск у Румунії мінімум 279 машин. Таким чином лише дві умови відсіюють маленькі компанії, ненадійних постачальників, а також гарантують локалізацію виробництва. Але звісно доволі сильно скорочують перелік можливих кандидатів.

Зокрема, румунське видання вже поспілкувалось з основними кандидатами на участь у конкурсі, якими наразі є американський JLTV від Oshkosh та французький Sherpa Light 4x4 від Arquus. Обидва виробники підтвердили свою участь, при цьому французи готові на 70% локалізацію та завантаження заводу Dacia, який належить Renault.

З боку Defense Express можемо додати, що під умови тендеру цілком підходять й інші бронеавтомобілі, наприклад, німецький Dingo від Krauss-Maffei Wegmann, італійський Iveco LMV, або американський International M1224 MaxxPro.

Водночас вже питання характеристик та експлуатаційних особливостей міноборони Румунії вочевидь буде вирішувати під час порівняльних випробувань. Й це також доволі цікавий й можливо доволі прагматичний підхід.

Читайте також: Польща офіційно закупила протитанкові ракети Hellfire: скільки коштують та скільки чекати