xcounter
#

РФ заявляє, що її гіперзвуковий "Циркон" може бити на 1000 км, але треба цілевказівка із супутника

6095
Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон" з фрегата проекту 22350, ілюстративне фото з відкритих джерел
Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон" з фрегата проекту 22350, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас рашисти не кажуть про головну характеристику по цій ракеті, і це явно не кількість носіїв

Одне із пропагандистських "ЗМІ" РФ опублікувало огляд, в якому зокрема згадало про російський гіперзвуковий 3М22 "Циркон". Це привернуло нашу увагу, оскільки тут йдеться по суті про єдиний тип ракет, який росіяни досі не використовували у війні проти України, і де справа аж ніяк не в кораблях.

І якщо детально розбирати тези по "Циркону", які на цей раз видали російські пропагандисти, то там зможемо побачити як мінімум одне "уточнення" по раніше заявленим характеристикам цієї ракети, і точно момент, який кремлівські пропагандони поки що обережно обходять стороною.

Читайте також: Швеція та Данія мають різні варіанти CV90, і це може бути важливим для ЗСУ
Пуск "Циркона"

Що стосується характеристик гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон", то тут для початку треба описати такий момент. Ще на етапі випробувань цього "изделия" російські військові заявляли, що "Циркон" має фактичну дальність пуску до 400 кілометрів при швидкості польоту до 6 Мах, маса бойової частини при цьом складає 300 кілограмів.

Але згодом Кремль вустами Путіна заявив, що 3М22 начебто має дальність стрільби майже на 1000 кілометрів , швидкість польоту при цьому складає до 9 Мах, при масі БЧ в 300 кг. І саме ці характеристики потім стали "канонічними" для всіх російських пропагандистських ресурсів, коли на їх шпальтах мова йшла про "Циркон".

Втім, тепер росіяни щодо дальності стрільби "Циркона" роблять наступну обмовку – мовляв, ця ракета справді здатна поцілити на дальність до 1000 км, але за умови наявності цілевказівки із супутника чи розвідувального літака.

Кремлівські пропагандони демонструють кадри влучання "Циркона" в мішень, які заодно вказують, що на фінальній стадії польоту швидкість цього "вундерваффе" падає нижче "гіперзвукового" рівня, зображення з відкритих джерел

Водночас цікаво, що у своїх публікаціях російські пропагандисти оминають такі моменти, пов’язані з ракетою "Циркон". Наприклад – чи було в 2023 році було реалізовано план Міноборони РФ по виробництву "кількох десятків" 3М22 за планом на минулий рік. Або ж – як просувається проект по адаптації берегового ракетного комплексу "Бастион", оснащеного ракетами П-800 "Оникс", під той же 3М22 "Циркон".

Раніше Defense Express розповідало про те, що РФ заявила, що "Кинжал" начебто має радіолокаційну ГСН, це варто перевірити.

Випробувальний пуск гіперзвукової ракети "Циркон" з фрегата проекту 22350, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи реально зробити настільки дешеву зенітну ракету, щоб питання вартості "Шахеда" не стояло взагалі