xcounter
#

Чи реально зробити настільки дешеву зенітну ракету, щоб питання вартості "Шахеда" не стояло взагалі

31172
ЗРК "Стріла-10" зі складу 61-ої Степової ОМБр, зима 2023/24, фото ілюстративне, джерело - прес-служба бригади
ЗРК "Стріла-10" зі складу 61-ої Степової ОМБр, зима 2023/24, фото ілюстративне, джерело - прес-служба бригади

Як мінімум одна європейська країна спробує таке створити, і на це треба звернути увагу

Міноборони Іспанії затвердило фінансування на 2024 рік для двох перспективних проектів у сфері протидії безпілотним літальним апаратам, кожен з яких має свою цікаву концепцію.

Перший проект від компанії Escribano передбачає створення мобільної зенітно-кулеметної установки Guardian 2.0. А от другий проект виглядає значно цікавішим – створення щось на кшалт зенітної міні-ракети, створеної саме для збиття ворожих БПЛА, який вестиме іспанська оборонна компанія Instalaza. Про це йдеться в публікації іспанського порталу Infodefensa.

Читайте також: РФ під час удару 8 січня використала більше балістичних та квазібалістичних ракет ніж крилатих: статистика збитих

Вартість обох проектів, і яке фактичне фінансування на це виділить Міноборони Іспанії – не розкривається. Але натомість вказується інша цікава деталь, яка стосується проекту зенітної міні-ракети для знищення дронів.

Автори Infodefensa припускають, що можливо базою для цього стане проект по керованій малогабаритній ракеті, призначеної для оснащення ударних БПЛА, перша презентація по якому відбулась влітку 2023 року. Така ракета матиме довжину корпусу в 0,9 метрів, стартову масу в 3 кілограми та дальність пуску до 4 кілометрів при пуску в режимі "повітря-поверхня".

Для бойової частини передбачається уламково-фугасне спорядження, однак маса поки що невідома. Передбачається поєднання інерційної системи навігації та наведення на ціль за лазером на фінальному етапі польоту.

Alcotan 100, ілюстративне фото з відкритих джерел

Передбачається, що роботи по такій малогабаритній ракеті для ударних БПЛА будуть завершені до 2025 року. Цікаво, що для створення цієї ракети іспанці вирішили використати технологічну базу від Alcotan 100, іспанського аналога системи NLAW, який споряджений лазерним далекоміром та балістичним обчислювачем.

Судячи з усього, оборонне відомство Іспанії хоче "на виході" отримати максимально дешеву малогабаритну зенітну ракету, вартість якої буде значно нижчою за будь-який БПЛА противника. Незалежно від фактичних затрат на реалізацію, цей проект як можливий референтний зразок може бути цікавим воюючій Україні.

Бо в наших поточних умовах постійно стоїть питання порівняння між вартістю "Шахеда" або іншого рашистського БПЛА, та між вартістю засобу ППО, який має його збивати.

ЗРК "Стріла-10" зі складу 61-ої Степової ОМБр, зима 2023/24, фото ілюстративне, джерело - прес-служба бригади
Читайте також: Скільки "живуть" стволи гармат та як часто їх необхідно замінювати: детально про ресурс артилерійських та танкових гармат