xcounter
#

РФ під час удару 8 січня використала більше балістичних та квазібалістичних ракет ніж крилатих: статистика збитих

11969
Пуск "Искандер-М"
Пуск "Искандер-М"

Під час атаки 8 січня ворог випустив 24 крилаті ракети та загалом 25 балістичних ракет, Х-47 "Кинжал" та Х-22, які не перехоплюються звичайними ЗРК

Під час чергової масованого ракетного удару 8 січня ворог використав більше балістичних ракет, "гіперзвукових" Х-47 "Кинжал" та високошвидкісних Х-22, ніж крилатих ракет типу Х-101 та Х-555. Про це говорить зведення від Командування Повітряних сил ЗСУ щодо відбиття цієї атаки.

Зокрема загалом з 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95МС, які здійснили пуски з району Саратова, було випущено лише 24 крилаті ракети. Але також було використано 4 ракети Х-47 "Кинжал", 8 ракет Х-22, 6 балістичних ракет з ОТРК "Искандер-М", а також 7 зенітних ракет з С-300/С-400. Тобто таких видів ракет - 25 одиниць.

Читайте також: Скільки "живуть" стволи гармат та як часто їх необхідно замінювати: детально про ресурс артилерійських та танкових гармат

Через те, що перехоплення Х-47 "Кинжал", Х-22 та всіх видів балістичних ракет можливо лише такими комплексами, як Patriot та SAMP/T - жодна з них не була перехоплена.

Тобто ворог обирав такі цілі, які не були прикриті цими ЗРК, й, відповідно до зведення, цілями ударів стали об'єкти у Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій областях. Окрім того, ворог використав й протирадіолокаційні ракети Х-31П з літаків тактичної авіації Су-35 або Су-34, які атакували з Бєлгородської області.

Але, як зазначає Командування Повітряних сил, "не всі ворожі ракети, які не вдалось збити, досягли своїх цілей".

Щодо збитих ракет, то з 24 крилатих ракет вдалось перехопити 18 - 75%, а також всі 8 літако-снарядів типу Shahed-136, які були застосовані у першій хвилі ще у ночі.

Ту-95МС з Х-101
Ту-95МС з Х-101

Таким чином ця атака може цілком знаменувати перехід ворога від ударів крилатими ракетами, які перехоплюються з високою ефективністю наявними зенітними ракетними комплексами, до активного застосування балістичних та квазібалістичних ракет, які неможливо перехопити без використання дефіцитних ЗРК із можливостями протиракетної оборони.

А захист всіх міст України від балістичного озброєння означає потребу у десятках Patriot, що абсолютно нереалістично в умовах, коли на все США їх лише 60, а у європейському сегменті НАТО - приблизно 30.

Саме тому єдиним ефективним засобом протидії цій загрозі залишається знищення пускових та літаків ще на землі. А для цього Захід має зняти нелюдяну умову невикористання свого озброєння по території РФ, більше того, надати значно далекобійніші засоби. Іншою альтернативою є лише створення та запуск у масове виробництво свого далекобійне озброєння, що в умовах постійних ракетних ударів є більш ніж складним завданням навіть без урахування технологічних, виробничих та наукових труднощів.

Згодом Командування Повітряних сил ЗСУ оприлюднило звіт щодо відбиття цієї атаки, відповідно до якого РФ під час удару 8 січня використала більше балістичних та квазібалістичних ракет ніж крилатих.

Читайте також: США підняли в повітря одразу вісім легендарних U-2, але літатимуть не довго