xcounter
#

Ракетний удар РФ 8 січня: наслідки й зміна тактики далекобійних атак ворога

Ту-22М3 "ВКС" РФ
Ту-22М3 "ВКС" РФ
4826

Ворог 8 січня знову використав комбіновану атаку, запустивши Х-101, Х-555, Х-22 чи Х-32, балістичні ракети, а також Х-47 "Кинжал", але не здійснив концентрований удар

Сьогодні, 8 січня, ворог завдав чергової ракетної атаки, але попри очікування чергового концентрованого удару по Києву, як це було 29 грудня та 2 січня, ворог здійснив атаку по іншим містам.

Відповідно до повідомлень від Повітряних сил України після традиційного нічного застосування Shahed-ів з півдня у напрямку Миколаївської та Одеської областей, близько 3 ночі було зафіксовано виліт дев'яти Ту-95МС, які є носіями крилатих ракет Х-101 та Х-555 з аеродрому "Оленья" у Мурманській області. Згодом було уточнено, що мова йде про 11 Ту-95МС. Близько 05:40 зафіксовано зліт з цієї ж авіабази й чотирьох Ту-22М3, які використовують Х-22 чи Х-32.

Читайте також: Яка критична проблема вже зараз є у нашому ОПК і чому її треба вирішувати на рівні держави

Ту-95МС
Ту-95МС

Також близько 05:40 ворожі Су-35 чи Су-34 здійснили пуск керованих ракет (згодом уточнено - були запущені протирадіолокаційні Х-31П) через Сумщину в напрямку Полтавської області та Харківщину в напрямку Дніпропетровської області.

О 06:26 крилаті ракети, які були випущені з Ту-95МС зайшли у повітряний простір України через Сумщину й згодом на межі Київської та Черкаської областей розділились у напряму західних областей, Дніпра та Вінниці.

У цей же час було зафіксовано зліт носія Х-47 "Кинжал", МіГ-31К, з аеродрому Саваслейка Нижньогородської області, який здійснив пуск у бік Дніпра. О 06:58 повідомлено про пуск ракет з Ту-22М3. Згодом з цього ж аеродрому було підняті ще два МіГ-31К, які здійснювали пуски Х-47 "Кинжал" паралельно з ударами балістичними ракетами по Дніпру, Кривому Рогу, Харкову та Запоріжжю.

МіГ-31К
МіГ-31К

Тобто ворог знову завдав комбінований удар, при цьому використав крилаті ракети здебільшого для ударів по західних областях, Х-22 чи Х-32, Х-47 "Кинжал", а також балістичні ракети для ударів по центральних та східних областях України.

Станом на момент публікації відомо про наступні наслідки атаки:

  • Запоріжжя: влучання ракет у житлові райони поруч із будинками, відомо про трьох постраждалих
  • Дніпропетровська область: пошкоджено житлові будинки та вибуховою хвилею перекинуто маршрутку, до медиків звернулось 20 осіб. У Кривому Розі ракета влучила у торгівельний центр, у районі міста зруйновано приватний будинок. Відомо про одного загиблого та трьох осіб, які можуть перебувати під завалами.
  • Харківська область: у Харкові мінімум чотири ракети влучили у підприємство та навчальний заклад, одна особа постраждала. У місті Зміїв зруйновано приватний будинок, з під завалів дістали двох осіб, пошуки можливого третього постраждалого тривають.
  • Хмельницька область: загалом повідомлено про мінімум шість вибухів, на місцях працюють оперативні та рятувальні служби, відомо про одного загиблого.
Читайте також: У Boeing хочуть у півтора рази більше виробляти нових літаків ДРЛВ, але йдеться по факту про шість машин