xcounter
#

У Boeing хочуть у півтора рази більше виробляти нових літаків ДРЛВ, але йдеться по факту про шість машин

3330
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

На такі темпи виробництва своїх E-7 Wedgetail компанія планує вийти вже після 2025 року

Попит на літаки дальнього радіолокаційного виявлення зростає, і у Boeing планують збільшувати темпи виробництва літаків AWACS E-7 Wedgetail — якщо раніше йшлося про плани виготовляти чотири таких машини на рік, то нещодавно менеджер програми Стю Воборіл відзначив, що компанія має намір підвищити планку і вийти на виробництво шести літаків на рік. І що на такі темпи можуть вийти у другій половині цього десятиріччя.

E-7A Wedgetail
E-7A Wedgetail Королівських повітряних сил Австралії, фото — U.S. Air Force/William R. Lewis

Таке рішення Воборіл пояснює тим, що сьогодні оператори E-3 Sentry активно списують ці літаки, і зрештою через це спостерігається "прогалина" у цьому напрямку, яку зрештою треба заповнювати, як розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: У США ударний БПЛА MQ-1C Grey Eagle хочуть перетворити на AWACS проти дронів

Наприклад, у листопаді минулого року НАТО погодило проєкт закупівлі літаків ДРЛВ E-7A Wedgetail, що має стати однією з найбільших закупівель за всю історію Альянсу. Крім того, раніше минулого року процес заміни легендарних літаків E-3 Sentry на ті ж E-7A Wedgetail розпочали й Сполучені Штати.

E-3 Sentry
E-3 Sentry, фото — U.S. DoD

А от щодо термінів постачань відомі наступні дати — США перші два прототипи отримають у 2027 році, а всього ж країна планує закупити 26 літаків, які мають бути поставлені до 2032. Водночас НАТО у рамках свого проєкту закупівлі новітніх літаків ДРЛВ перший E-7A Wedgetail отримає аж через 8 років, у 2031.

Разом з тим, у США хочуть пришвидшити закупівлю нових літаків ДРЛВ, втім, як в Boeing, так і у Повітряних силах кажуть, що прототипи побудувати швидше не вийде, водночас виробництво згодом можна буде пришвидшити, якщо завчасно закупити комплектуючі з тривалим терміном постачання.

Разом з тим, як відзначає Воборіл, "пріоритетом номер один" для Boeing у контексті постачання літаків AWACS E-7A Wedgetail є Велика Британія. Тут у компанії була низка проблем, як з постачанням комплектуючих, так і з додатковими роботами з сертифікації безпеки польотів після двох аварій з 737 MAX. Так, якщо перші літаки британці мали отримати до кінця 2023 року, то згодом поставки відклали вже на 2024.

Окремим актуальним питанням у контексті темпів постачання цих машин є темпи виробництва радара MESA (Multi-role Electronically Scanned Array), від Northrop Grumman, але що у Boeing, що у виробника радара відзначають таке — що компанія також готується вийти на будівництво шість РЛС в рік, щоб зрештою встигати за темпами, озвученими Boeing.

Раніше Defense Express розповідав, що партнери по НАТО бачать вглиб РФ на понад 1200 км та оперативно передають необхідну інформацію до Збройних Сил України.

Читайте також: Що зараз з проєктом комплексу Gekata від "Інфозахисту", який буде полювати на С-400 рашистів