xcounter
#

Що зараз з проєктом комплексу Gekata від "Інфозахисту", який буде полювати на С-400 рашистів

13641
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems

Дальність виявлення цілей комплексом Gekata становить 450 км

Український науково-виробничий центр "Інфозахист" продовжує роботи над вітчизняним комплексом радіотехнічної розвідки Gekata — директор компанії Ярослав Калінін в коментарі Defense Express розповів про поточний стан цього проєкту.

За його словами, сьогодні триває внутрішня дослідна експлуатація прототипу всередині компанії з обмеженим застосуванням для вирішення практичних завдань.

Читайте також: Як "тиха" зброя "Інфозахисту" змусила росіян відмовитися від одного зі своїх безпілотників

"Ми від землі вже відірвалися і набираємо, скажімо так, висоту в цьому проєкті. Як в будь-якому дослідному зразку, були виявлені перші проблеми, необхідність у доопрацюванні тощо", — розповідає Калінін.

На питання про те, коли ж Gekata зможе виявляти російські зенітні ракетні комплекси поблизу наших кордонів та й не тільки, директор "Інфозахисту" відзначає, що компанія вже має перші результати у цьому процесі, уточнюючи, що йдеться не про повну систему, а про окремий апарат.

Комплекс Gekata НВЦ "Інфозахист"
Комплекс Gekata під час першого польоту

"Перші сигнали було прийнято, оброблено, і ми далі нарощуємо спроможності для того, щоб вирішити весь ланцюжок повної ситуаційної обізнаності, від надання координат наземних ворожих станцій в режимі реального часу до гнучкості планування роботи засобів ураження", — відзначає Калінін.

Нагадаємо, що комплекс радіотехнічної розвідки Gekata вперше була продемонстрована на виставці "Зброя та Безпека" у 2021 році. Система базується на безпілотнику PD-2 від української компанії Ukrspecsystems, льотні випробування цієї нової розробки стартували у грудні 2021 року.

комплекс РТР Gekata
Принцип роботи комлпексу Gekata, інфографіка від НВЦ "Інфозахист"

Цей комплекс має допомогти нашим військовим "закрити" доволі широкий напрямок завдань із радіотехнічної розвідки з виявлення ворожих РЛС, засобів РЕБ, комплексів ППО і літаків — про переваги української Gekata ми розповідали в окремому матеріалі.

Читайте також: Яку зброю дивно ігнорують на заході, хоча вона ефективно використовується в Україні