xcounter
#

Чому Україні потрібен комплекс радіотехнічної розвідки на базі БПЛА: про переваги української Gekata

3809
Комплекс Gekata на базі БПЛА PD-2, фото НВЦ "Інфозахист"
Комплекс Gekata на базі БПЛА PD-2, фото НВЦ "Інфозахист"

Вже до кінця цього року комплекс радіотехнічної розвідки на базі безпілотника Gekata має пройти всі необхідні випробування — розповідаємо, як він допоможе ЗСУ знищити більше російського озброєння та військової техніки

Збройні Сили України вже неодноразово демонстрували, що вміють знаходити і ефективно нищити цілі у глибокому тилу противника — одним з нещодавніх прикладів такої роботи можна згадати епізод, коли ЗСУ розгромили вкрай рідкісний ЗРК рашистів С-300В, який HIMARS дістав у відстані на 70 км від лінії фронту.

Щоб таких епізодів було кратно більше, Україні потрібно мати на озброєнні більше різних засобів розвідки, які б полювали на російське озброєння та військову техніку далеко за лінією фронту.

Читайте також: Які саме F-16 Україна отримає від Нідерландів та Данії: що необхідно знати про їх стан та модернізації

Одним з таких засобів може стати комплекс радіотехнічної розвідки повітряного базування від НВЦ "Інфозахист" під назвою Gekata — до кінця цього року у компанії мають провести всі необхідні випробування своєї розробки, щоб комплекс якнайшвидше міг продемонструвати свої можливості вже на полі бою.

комплекс Gekata
Комплекс Gekata вміє відстежувати одночасно 200 цілей

Це новітня українська розробка, яка на полі бою має "закрити" чималий спектр завдань із радіотехнічної розвідки — Gekata буде шукати, виявляти та ідентифікувати імпульси сигналів таких ворожих систем, як радіолокаційні станції, засоби радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони, а також літаки.

І, як раніше у коментарі Defense Express розповідав директор НВЦ "Інфозахист" Ярослав Калінін, у компанії вже працюють над створенням відповідного банку сигналів ворожих систем, щоб коли Gekata потрапить до військових, вони могли якнайефективніше використовувати цю розробку.

Один такий повноцінний комплекс Gekata повітряного базування, який складається з шести БПЛА PD-2 з підвісним контейнером з обладнанням РТР та одного наземного посту управління, може закрити ділянку у 100 км по лінії фронту.

Водночас дальність виявлення цілей становить 450 км — така дальність дозволяє безпілотникам працювати за межами ураження російських засобів протиповітряної оборони і одночасно проводити розвідку на всій території тимчасово окупованої України включно з Кримом.

Також тут варто додати, що сам комплекс Gekata під час роботи не випромінює ніяких сигналів, тоді як вполювати PD-2, який може перебувати на дальності хоч до 200 км від лінії фронту і все одно "бачити" ситуацію на глибині у 250 км, ворогу буде майже нереально.

комплекс радіотехнічної розвідки Gekata
Принцип роботи комлпексу Gekata, інфографіка від НВЦ "Інфозахист"

Комплекс Gekata здатен одночасно відстежувати до 200 цілей, причому дані, які він отримує, можуть передаватися як у режимі реального часу, так і зберігатися на внутрішніх носіях у випадку повної "радіотиші чи автономного польоту.

Керувати роботою такого комплексу може всього один оператор, у порівнянні з наземними комплексами РТР система Gekata потребує менше енергоспоживання, у компанії також відзначають малий час розгортання та високу мобільність такого комплексу.

Ну і окремо варто звернути увагу також на сам безпілотник PD-2 від "Укрспецсистемс", який ЗСУ успішно використовують на полі бою, а передусім на версію VTOL з вертикальним злетом та посадкою, що розширює варіанти експлуатації цього БПЛА на непідготовлених майданчиках.

Тактико-технічні характеристики комплексу Gekata:

  • діапазон робочих частот — 2-18 ГГц (в базовій комплектації);
  • тип приймача — супергетеродинний;
  • смуга миттєвого огляду в режимі реального часу — 800 МГц;
  • кількість незалежних між собою на апаратному рівні каналів — 2;
  • смуга миттєвого огляду одного каналу — 400 МГц;
  • односигнальний динамічний діапазон — понад 72 дБ;
  • смуга миттєвого огляду по азимутальному куту — 360°;
  • кількість цілей, що відслідковуються — до 200 рухомих;
  • метод визначення координат — TDOA+AOA.

Читайте також: HIMARS полює за живою силою армії РФ: як GMLRS зустрілася з окупантами на полігоні