xcounter
#

У США ударний БПЛА MQ-1C Grey Eagle хочуть перетворити на AWACS проти дронів

2850
MQ-1C Grey Eagle
MQ-1C Grey Eagle

MQ-1C Grey Eagle у ролі повітряного радара - доволі цікаве рішення, особливо в ключі того, що цей дрон рік тому хотіли передати до України

Американська компанія General Atomics пропонує доволі цікаве та потенційно ефективне рішення проти дронів які активно змінили поле бою. Як мінімум - вирішити одну з проблем, яка пов'язана із протидією БПЛА, яка полягає у тому, що їх складно виявити.

Для цього пропонується використовувати ударні дрони MQ-1C Grey Eagle з радаром Eagle Eye з синтезованою апертурою. Цей радар під час випробувань довів здатність виявляти повітряні цілі на дальності у 80 км, а надводні - 200 км. І це у більш ніж помірних габаритах та вазі у 62 кг, що дозволяє його встановлення у носовій частині дрона зі збереженням штатної оптико-прицільної станції.

Читайте також: Якщо на 155-мм снаряд поставити реактивний двигун та комп'ютер з JDAM, то що вийде

MQ-1C Grey Eagle РЛС Eagle Eye

При цьому у General Atomics, як пише Defense Newse, вже провели тести свого радара проти БПЛА. І Eagle Eyeпродемонстрував можливість відстежування малорозмірного дрону з пробкового дерева, але без оголошення дальності.

Але розробники Grey Eagle розглядають його роль у питанні боротьби з дронами виключно у ролі засобу їх виявлення, тобто такого собі безпілотного AWACS проти інших донів. Попри те, що технічна можливість ураження повітряних цілей звісно є, для чого ударний БПЛА може використовувати AIM-92 Stinger, розробники вважаються, що це буде неправильно з концептуальної точки зору.

Так, на думку віце-президента General Atomics Майка Шортслива головною задачею Grey Eagle буде саме виявлення та передача даних щодо цілей до дешевших засобів ураження - артилерійських зенітних систем, лазерів тощо.

MQ-1C Grey Eagle РЛС Eagle Eye

З іншого боку в армії США зараз є якраз очевидні проблеми з наземною компонентною ППО, яка може ефективно використовуватись проти дронів. Наприклад, на всю американську армію замовлено лише 144 комплекси ближньої дії M-SHORAD(розраховано на 4 батальйони) та 45 комплексів M-LIDS, а кількість ЗРК Avenger вистачає лише на два батальйони в армії та сім у нацгвардії.

Водночас відкидання ролі Grey Eagle у вигляді перехоплювача також зрозуміле. Максимальна швидкість цього ударного БПЛА складає до 309 км/год при крейсерський у 250 км/год. Й "ганятися" за літако-снарядами з такими параметрами буде важкувато.

І здається, що компанія, яка запропонує умовний безпілотний P-51 Mustang цілком зможе зірвати "куш". Бо поки нічого дешевшого за великокаліберні кулемети у питанні боротьби з літако-снарядами у серію не запустили, а мобільнішого засобу ППО за винищувач не вигадали.

Також необхідно зазначити, що восени минулого року Grey Eagle просувався як один з варіантів посилення України. Але у Пентагоні тоді вважали, що надання цієї зброї ЗСУ може "призвести до ескалації конфлікту та сигналізувати Москві, що США надають зброю, що може націлюватися на позиції на території РФ"

MQ-1C Grey Eagle
MQ-1C Grey Eagle

Водночас використання Grey Eagle в Україні якраз у ролі повторного AWACS у тилу точно ніяким чином не може призвести до будь-якої ескалації, а також нівелює будь-які інші ризики, якими тоді у Вашингтоні також просували - на кшталт отриманням РФ уламків, які дозволять щось їм скопіювати. І за цей час США вже втратили аналогічний MQ-9 Reaper біля окупованого Криму після його тарана російським літаком, а про жодну ескалацію взагалі мова може вже давно не йти.

Читайте також: Rheinmetall отримав черговий контракт на снаряди для України, але ціни просто галопують