xcounter
#

Україна буде без важких БПЛА з ракетами Hellfire: дві перепони на шляху цієї зброї до ЗСУ

6117
Україна буде без важких БПЛА з ракетами Hellfire: дві перепони на шляху цієї зброї до ЗСУ

У США не хочуть "ризикувати" постачанням Україні своїх важких безпілотників

Попри те, що американська компанія General Atomics оголосила про готовність постачати ЗСУ свої БПЛА, в адміністрації Байдена відмовилися дати "зелене світло" на передачу Україні продукції цієї компанії. Про це розповідає видання The Wall Street Journal.

Читайте також: Виробник MQ-9 Reaper каже, що готовий постачати ЗСУ свої безпілотники, але радіти поки зарано
безпілотник MQ-1C Grey Eagle
Безпілотник MQ-1C Grey Eagle. Фото: General Atomics

Так, раніше як Київ, так і двопартійна група членів Конгресу, активно просували питання постачання Україні "важких" американських безпілотників MQ-1C Grey Eagle, втім у Пентагоні вважають, що надання цієї зброї ЗСУ може "призвести до ескалації конфлікту та сигналізувати Москві, що США надають зброю, що може націлюватися на позиції на території РФ".

Про це виданню заявили американські посадовці та інші джерела, що знайомі з цим рішенням. Також серед причин називають вже традиційні побоювання стосовно того, що технології можуть опинитися у руках РФ внаслідок втрати безпілотника на полі бою. Втім – відзначається, що цей пункт не був головним у прийнятті рішення.

Виробник безпілотників General Atomics підтвердив виданню, що знає про таке рішення, однак відмовився коментувати подробиці. Окремо відзначається, що рішення про відмову передати безпілотники Києву було прийнятно після того, як вчора, 9 листопада, Кремль оголосив про відступ на лівий берег Дніпра з Херсону.

І хоча у матеріалі The Wall Street Journal йдеться саме про MQ-1C Grey Eagle, а у General Atomics говорили про MQ-9 Reaper, судячи з усього, не варто сподіватися, що США найближчим часом змінять свою думку про "зелене світло" на передачу обох цих безпілотників Україні.

Читайте також: Польща настільки хоче посилити свою розвідку, що вирішила не чекати "контрактних" безпілотників MQ-9 Reaper