xcounter
#

Кремль оголосив про відступ на лівий берег Дніпра з Херсону: чи вийде відійти цілими

5271
Кремль оголосив про відступ на лівий берег Дніпра з Херсону: чи вийде відійти цілими

Рашисти йдуть з Херсону, але головне питання: як у них вийде здійснити один з найважчих видів бою - відступ

Так званий міністр оборони РФ Сєргєй Шойгу офіційно повідомив, що прийнято рішення щодо відведення рашиських військ з плацдарму на правобережній частині Херсонської області.

За "офіціозом", пропозицію відійти надав командувач так званою "СВО" Суровікін, а Шойгу її затвердив. Офіційна мотивація за версією Кремля: "збереження життя та здоров'я російських військовослужбовців" та міфічна стурбованість про цивільне населення.

Читайте також: Як можна обійти санкції так, щоб "наштампувати" ракет на 80 пусків протягом тижня

"Починайте відведення військ та здійснить всі заходи для забезпечення безпеки перекидання особового складу, озброєння та техніки за ріку Дніпро", - заявив Шойгу.

Можливо не повторювати те, що позиція рашистів на плацдармі правого берега Дніпра була не вигідною та "висіла" на вкрай сумнівних за пропускною спроможністю переправах через Дніпро. А процес відрізання забезпечення угрупування армії РФ розпочався ще літом. І в цьому випадку утримання 40-тисячного угрупування було для Кремля цілком алогічним з військової точки зору, але здійснювалось через політичні рішення.

Більше того, Москва вочевидь опинилась перед вибором, або самостійно перейти через Дніпро, або бути винесеною ударами ЗСУ за нього "ногами вперед". Тобто ця заява цілком класична для Кремля спроба "зберегти обличчя", та продемонструвати черговий "жест доброї волі", "скорочення лінії фронту", чи "перегрупування".

знищені мости херсон
Знищені мости у районі Херсону

Але тепер найголовнішим питанням буде те, як саме рашисти здійснять найбільш складний вид бою - відступ. Бо ризик у будь-який момент перетворення організованого відходу на панічну втечу - більш ніж значний. І звісно треба враховувати - офіційне оголошення про вихід означає, що він вже розпочався чи навіть наближений до завершальної стадії.

Що в цій ситуації має здійснити армія РФ - виведення величезного угрупування з технікою, а мова йде, десь про 30-40 тисяч особового складу, з сотнями одиниць бронетехніки, артилерії, автотранспорту та інших машин. І здійснити це виключно через обмежену кількість переправ - у районі Антонівського моста, через греблю ГЕС у Новій Каховці та можливо декілька понтонних переправ через Дніпро, зокрема у районі Львово.

Лише це дозволить армії РФ закріпитися на лівому березі Дніпра де зараз створюється глибокоешелонована оборона.

Але проблема будь-яких "вузьких місць" транспортних маршрутів - корки, які утворюються перед ними. І це саме правило стосується й військової техніки, скупчення якої - мрія будь-якого артилериста при виконанні вогневого завдання.

І в цьому випадку є не так й багато варіантів. Варіант перший: рішення про відведення військ з району Херсона вже фактично виконано й прикриття цього процесу здійснюють фактично "смертники", які ведуть ар'єргардні бої на передовій у спробі виграти час. Це зокрема пояснює масштабний підрив мостів, які були необхідні для поетапного відведення військ.

Варіант другий: процес перебуває в активній стадії, який все одно неможливо приховати. А це означає, що найближчі декілька днів стане ясно, чи вийшло в армії РФ організовано відійти на лівий берег Дніпра, чи все сколапсує у панічну втечу.

Читайте також: Німеччина передала додаткові ракети до Iris-T SLM та додаткові бронемашини Dingo
ТЕГИ Війна